Gegevens uit Kennisbank
Terug naar zoekresultaten

Impact van de coronacrisis op buitenspeellocaties

auteur(s):
Collard, D.C.M., Slot-Heijs, J.J., Pennings, E., Singh, A.S.
plaats:
Utrecht
uitgever:
Mulier Instituut
jaar:
2020
collatie:
3 p. fig.
documenten:

Impact van de coronacrisis op buitenspeellocaties: gevolgen van de maatregelen en aanpassingen aan het nieuwe normaal, factsheet 2020/18

samenvatting:

In de periode van 6 tot en met 20 mei 2020 is een vragenlijst over de impact van de coronamaatregelen op beheerde buitenspeeltuinen en kinderboerderijen met een speeltuin uitgezet onder de leden van NUSO/Jantje Beton, vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland (vSKBN) en Speeltuinwerk Limburg (N=650). De vragenlijst is volledig ingevuld door 87 beheerders van buitenspeellocaties (respons 14%).

De resultaten zijn door het Mulier Instituut geanalyseerd en gerapporteerd in deze factsheet. De conclusies zijn:  

Bij veel beheerde buitenspeellocaties worden op dit moment maatregelen toegepast om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, met name door middel van communicatie en het aanpassen van de locatie. Maatregelen met betrekking tot gedrag van kinderen en ouders worden minder vaak genomen. Beheerders zien met name problemen bij afstand houden van/tussen ouders en op bepaalde plekken van de speellocatie.

Een derde van de buitenspeellocaties maakt zich (ernstige) zorgen over de gevolgen van de coronacrisis, met name met betrekking tot financiën. Hoewel de helft veerkrachtig lijkt, is bij vier op de tien beheerde buitenspeellocaties steun vanuit de gemeente/overheid nodig om te overleven.

Buitenspelen heeft het grootste aandeel in het totale beweegpatroon van kinderen en is een belangrijke ontmoetingsplek. Wanneer buitenspeellocaties als gevolg van de coronacrisis moeten sluiten heeft dit negatieve gevolgen voor het beweeggedrag van kinderen, alsook voor de mogelijkheid tot ontmoeting en sociale contacten.

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek.

Mulier Instituut
030-7210220
info@mulierinstituut.nl

Kenniscentrum Sport & Bewegen
030-3041100
info@kenniscentrumsport enbewegen.nl

KVLO
030-6920847
info@kvlo.nl

VSG
070-3738055
info@sportengemeenten.nl

Kunnen we je twee korte vragen stellen?