Gegevens uit Kennisbank
Terug naar zoekresultaten

De plus van bewegen voor ouderen

auteur(s):
Roelofs, S., Collard, D.C.M.
plaats:
Utrecht
uitgever:
Mulier Instituut
jaar:
2017
collatie:
20 p. fig. Met lit. opg.
documenten:

De plus van bewegen voor ouderen: een onderzoek naar de voordelen van lichaamsbeweging voor ouderen

samenvatting:

Regelmatig bewegen is belangrijk voor de gezondheid, maar naarmate de ouderdom stijgt, wordt steeds minder bewogen. 42 procent van de ouderen voldoet niet aan de Nederlandse norm Gezond Bewegen.

Dit onderzoek is uitgevoerd om de voordelen van lichamelijke beweging voor ouderen op een rij te zetten. De (gezondheids-)voordelen van lichaamsbeweging voor ouderen zijn met behulp van nationale en internationale literatuur bestudeerd. Geconcludeerd wordt dat er veel voordelen zitten aan regelmatig lichamelijk actief zijn.

Er is een indeling gemaakt om deze voordelen in vier categorieën te onderscheiden: de emotionele, de fysieke, de individuele en sociale voordelen van lichaamsbeweging.

Op emotioneel vlak zorgt lichaamsbeweging voor een vergroot gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde, voor een verminderd gevoel van stress en depressie. Daarnaast zorgt lichaamsbeweging ervoor dat het cognitief vermogen van het brein beter behouden blijft en het cognitieve achteruitgang vermindert.

De fysieke voordelen van lichaamsbeweging zijn verbeterde musculoskeletale fitheid (de fitheid van spieren, botten, gewrichten, pezen, zenuwen), verminderd risico op sarcopenie en osteoporose, verminderd valrisico en verminderde kans op chronische ziekten.

De individuele voordelen van lichaamsbeweging zijn verminderde kwetsbaarheid, verbeterde zelfstandigheid, verbeterde uitvoering van algemene dagelijkse levensverrichtingen, verbeterde kwaliteit van leven en een vergroot gevoel van geluk.

De sociale voordelen van lichaamsbeweging zijn dat het leidt tot meer sociaal contact, meer sociale steun en verminderde kans op eenzaamheid.

organisatie
plaatsingkenmerk
status
Mulier instituut
OUDE-TB-0004
Beschikbaar
Mulier instituut
BIEB-691
Wordt niet uitgeleend

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek.

Mulier Instituut
030-7210220
info@mulierinstituut.nl

Kenniscentrum Sport & Bewegen
0318-490900
info@kenniscentrumsport enbewegen.nl

KVLO
030-6920847
info@kvlo.nl

Nationale Raad Zwemveiligheid
0318-830250
info@nrz-nl.nl

VSG
070-3738055
info@sportengemeenten.nl