Gegevens uit Kennisbank
Terug naar zoekresultaten

De impact van de coronamaatregelen op de werkzaamheden van buurtsportcoaches

auteur(s):
Stam, W. van, Heijnen, E.
plaats:
Utrecht
uitgever:
Mulier Instituut
jaar:
2020
collatie:
4 p. fig.
documenten:

De impact van de coronamaatregelen op de werkzaamheden van buurtsportcoaches, factsheet 2020/14

samenvatting:

Dit factsheet geeft de resultaten weer van een peiling onder buurtsportcoaches. Daarnaast zijn interviews gehouden met werkgevers van buurtsportcoaches.

De onderzoeken zijn in april 2020 door het Mulier Instituut uitgevoerd met steun van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

De belangrijkste bevindingen zijn:

  • Buurtsportcoaches hebben hun werkzaamheden moeten aanpassen als gevolg van de coronamaatregelen. Dit doen ze door taken op te pakken waar ze anders niet/nauwelijks aan toe komen (67%; denk aan doorontwikkeling van projecten), reguliere taken te doen op een aangepaste manier (57%; denk aan digitale beweeglessen), werk voor te bereiden (49%) en heel andere werkzaamheden uit te voeren (43%; denk aan kinderopvang).
  • Werkgevers verwachten dat de meeste veranderde werkzaamheden periode-gebonden zijn. Een van de uitzonderingen daarop is de kennisdeling die nu is ontstaan binnen de beroepsgroep.
  • De financiële consequenties op korte termijn vallen mee, maar er zijn zorgen op de langere termijn.
  • Toch zien de meeste werkgevers ook veel kansen voor de toekomst. Door de coronacrisis is veel aandacht gekomen voor het belang van sport en bewegen voor gezondheid,
  • Meerdere werkgevers benoemen dat de rol en het belang van de buurtsportcoach door de coronasituatie duidelijker is geworden bij een grote groep mensen.

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek.

Mulier Instituut
030-7210220
info@mulierinstituut.nl

Kenniscentrum Sport & Bewegen
030-3041100
info@kenniscentrumsport enbewegen.nl

KVLO
030-6920847
info@kvlo.nl

VSG
070-3738055
info@sportengemeenten.nl