Gegevens uit Kennisbank
Terug naar zoekresultaten

Gehandicaptensport en sportaanbieders: een (on)mogelijke combinatie?

auteur(s):
Maasdam, S., Stam, W. van, Jonge, M. de, Lindert, C. van
plaats:
Utrecht
uitgever:
Mulier Instituut
jaar:
2019
collatie:
3 p. fig.
documenten:

Gehandicaptensport en sportaanbieders: een (on)mogelijke combinatie?, factsheet 2019/3

samenvatting:

Factsheet van het Mulier Instituut onder sportverenigingen (n=407), zwemorganisaties (n=384) en fitnesscentra (n=172) naar de belemmeringen en stimulansen die zij ervaren bij het sportaanbod voor mensen met een beperking. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het programma Grenzeloos Actief. De belangrijkste bevindingen zijn:

  • Bij de meeste fitnesscentra (97%) en zwemorganisaties (90%), en bij ruim de helft van de sportverenigingen (55%) sporten mensen met een beperking. Gemiddeld bestaan deze sportorganisaties voor 5 tot 7 procent uit sporters met een beperking.
  • Een groot deel van de sportaanbieders zegt bereid te zijn om (meer) sporters met een beperking op te nemen in hun organisatie, waarbij een deel daarvan mogelijkheden ziet om dit ook te realiseren.
  • Een flink aantal sportaanbieders heeft geen aanpassingen gedaan en/of heeft geen gekwalificeerde instructeurs. Hier kunnen sportaanbieders in worden ondersteund. Het advies is om daarbij niet alleen te kijken naar de traditionele sportvereniging. Ook andere sporten zoals zwemmen en fitness zijn populair onder en geschikt voor mensen met een beperking.

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek.

Mulier Instituut
030-7210220
info@mulierinstituut.nl

Kenniscentrum Sport & Bewegen
030-3041100
info@kenniscentrumsport enbewegen.nl

KVLO
030-6920847
info@kvlo.nl

VSG
070-3738055
info@sportengemeenten.nl