Gegevens uit Kennisbank
Terug naar zoekresultaten

De organisatie van sportaanbod voor mensen met een beperking

auteur(s):
Stam, W. van, Brandsema, A., Jonge, M. de, Maasdam, S., Lindert, C. van
plaats:
Utrecht
uitgever:
Mulier Instituut
jaar:
2018
collatie:
49 p. bijl. fig. tab. Met lit. opg.
documenten:

De organisatie van sportaanbod voor mensen met een beperking

samenvatting:

In opdracht van het programma Grenzeloos actief heeft het Mulier Instituut onderzocht op welke wijze sportaanbod voor sporters met een beperking momenteel is georganiseerd en welke factoren een stimulerende en belemmerende rol spelen bij de organisatie van dit aanbod. Het onderzoek is uitgevoerd onder sportverenigingen (n=407), zwemorganisaties (n=384) en fitnesscentra (n=172).

Veel sportaanbieders (97% van de fitnesscentra, 90% van de zwemorganisaties en 55% van de sportverenigingen) hebben sporters met een beperking als lid/deelnemer. Gemiddeld gaat het per sportaanbieder om een relatief klein aantal sporters met een beperking, tussen de 0 en de 7 procent van het totaal aantal sporters bij een sportaanbieder. Vooral bij sportverenigingen en zwemorganisaties sporten mensen met een beperking mee met het reguliere aanbod. Fitnesscentra hebben vaak specifieke groepen of één-op-één begeleiding voor sporters met een beperking. Een groot deel van de sportaanbieders meldt dat ze bereid zijn om (meer) sporters met een beperking op te nemen in hun organisatie. Bij een deel van deze organisaties is nog wel twijfel of dit ook echt tot de mogelijkheden behoort.

De meest genoemde succesfactoren voor het verwelkomen en behouden van mensen met een beperking en voor het opzetten van aanbod zijn goede sfeer en draagvlak, goede en betrokken instructeurs en extra begeleiding en aandacht. De meest voorkomende belemmeringen zijn het vinden van geschikte en gekwalificeerde instructeurs (en bij sportverenigingen het vinden van voldoende vrijwilligers) en het hebben van voldoende geschikte ruimte voor mensen met een beperking.

organisatie
plaatsingkenmerk
status
Mulier instituut
GEHA-TB-0006
Beschikbaar
Mulier instituut
BIEB-576
Wordt niet uitgeleend

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek.

Mulier Instituut
030-7210220
info@mulierinstituut.nl

Kenniscentrum Sport & Bewegen
030-3041100
info@kenniscentrumsport enbewegen.nl

KVLO
030-6920847
info@kvlo.nl

VSG
070-3738055
info@sportengemeenten.nl