Gegevens uit Kennisbank
Terug naar zoekresultaten

Ontwikkeling sport voor mensen met een lichamelijke beperking

auteur(s):
Dool, R. van den, Lindert, C. van
plaats:
Utrecht
uitgever:
Mulier Instituut
jaar:
2018
documenten:

Ontwikkeling sport voor mensen met een lichamelijke beperking: websheet 2018/2

Printversie websheet 2018/2 Ontwikkeling sport voor mensen met een lichamelijke beperking (pdf)

samenvatting:

In deze websheet wordt de ontwikkeling van sport voor mensen met een lichamelijke beperking in beeld gebracht. Het sportbeleid voor mensen met een beperking wordt besproken evenals de definitie van beperking, gevolgd door enkele ontwikkelingen in de tijd. Vervolgens wordt ingegaan op achtergrondkenmerken die samenhangen met de sportbeoefening van mensen met een beperking. Welke sport kiezen zij en in welke mate wandelen en fietsen zij naast sportbeoefening?

De rapportage gaat uit van een wekelijkse sportdeelname. Alle cijfers zijn gebaseerd op een eigen analyse van de data van de Gezondheidsenquête (CBS/RIVM).

Enkele conclusies zijn:

  • Bij mensen met een lichamelijke beperking is fitness de meest populaire sport, gevolgd door duursporten als wandelen, fietsen en skeeleren. Mede door de keuze voor deze sporten, is van de sporters met een beperking een relatief laag percentage lid van een sportvereniging.
  • De sportdeelname van volwassenen met een matige/ernstige lichamelijke beperking blijft een stuk lager dan van volwassenen zonder beperking. Over de periode 2015-2017 sportte 28 procent van de mensen met een beperking wekelijks, tegen 54 procent van de bevolking als geheel. Dit komt voor een deel door de (fors) hogere leeftijd van mensen met een beperking.
  • Inspanningen worden gedaan om de sportdeelname van volwassenen en kinderen met een beperking te bevorderen. De beperkingen zijn echter zeer divers. Dit maakt het ingewikkeld om de sportbehoefte af te stemmen op de doelgroep. Kinderen met een lichamelijke beperking zijn onder andere via scholen te benaderen. Een aanbeveling is om via de zorg, bijvoorbeeld via leefstijlcoaches, volwassenen met een beperking te stimuleren om te bewegen.

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek.

Mulier Instituut
030-7210220
info@mulierinstituut.nl

Kenniscentrum Sport & Bewegen
030-3041100
info@kenniscentrumsport enbewegen.nl

KVLO
030-6920847
info@kvlo.nl

VSG
070-3738055
info@sportengemeenten.nl