Opmars van vrouwen in de sport, maar ook nog veel seksisme
Vrouwen sporten ongeveer even vaak als mannen, winnen de meeste Olympische medailles en zijn steeds beter vertegenwoordigd in bondsbesturen. Maar er zijn ook blijvende uitdagingen voor meer gendergelijkheid, stellen onze onderzoekers aan de vooravond van Internationale Vrouwendag. Bondcoaches zijn nog vooral mannen en slechts een derde van alle leden van sportbonden is vrouw.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag
Daarnaast zijn seksistische grappen nog veel voorkomend in de (verenigings)sport en had 32 procent van de sportende vrouwen in 2024 te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dit blijkt uit de infographic ‘De positie van vrouwen in de Nederlandse sportwereld’ van het Mulier Instituut.
Meer nieuws over dit thema

Kleine stapjes vooruit bij aanpak racisme en discriminatie
Discriminatie en racisme in de sport aanpakken blijft een lastige opgave. Gemaakte actieplannen, goede voornemens en harde afspraken leiden wel tot kleine stapjes vooruit. Dat blijkt uit onze Monitor OVIVI (Ons Voetbal Is Van Iedereen) en OCIVI (Onze Club Is Van Iedereen).

Sport in eerste jaren als moeder extra lastig door verwachtingen rondom moederschap
Na de geboorte van een eerste kind hebben moeders minder vrije tijd. Dit komt mede door maatschappelijke verwachtingen. Dat maakt sporten extra lastig, ook voor sociaal bevoorrechte moeders met een sportief verleden.

Nationale sporthelden hebben beperkte maatschappelijke voorbeeldfunctie voor jongeren
Het sportbeleid zet in op het vergroten van de maatschappelijke betekenis van nationale sporthelden. Mede omdat sporthelden een belangrijke inspiratiebron voor jongeren kunnen zijn en een voorbeeldrol kunnen vervullen.