Ga naar de inhoud

Mulier Instituut wil met infrastructuur SDV data- en kennislandschap van sport en bewegen versterken 

Vanaf 31 maart gaat de infrastructuur van Sport Data Valley (SDV) verder onder de vlag van het Mulier Instituut. Daarmee komt een einde aan een lange tijd van onzekerheid wat er met het nationale platform voor analyse en onderzoek van data rond sport en bewegen zou gaan gebeuren.  

‘De infrastructuur van SDV helpt ons de sportwetenschap verder te bevorderen en daarnaast meer impact te maken’, aldus directeur Remco Hoekman van het Mulier Instituut. ‘We kunnen door het bijeenbrengen van de infrastructuur van SDV en de kennis, de data en het netwerk van het Mulier Instituut meer inzichten genereren en data toegankelijk maken, om zo bij te dragen aan een betere onderbouwing en inhoud van sport- en beweegbeleid.’ 

SDV moest ‘kenniseilanden’ verbinden 

SDV is een initiatief van Sportinnovator en ontstond in 2018 vanuit een samenwerking van VU Amsterdam, HvA, TU Delft, Universiteit Leiden en Universiteit Twente. Het idee voor het digitale platform was om al het Nederlandse onderzoek rond sport en bewegen bij elkaar te brengen, door de zogenaamde kenniseilanden met elkaar te verbinden.  

Bezuinigingen VWS: voortbestaan onzeker 

Na de voortvarende start ontstonden er door bezuinigingen bij het ministerie van VWS problemen met de financiering. Het voortbestaan was onzeker. ‘We hebben veel gesprekken gevoerd met het ministerie, sportbonden, NOC*NSF, VSG, ZonMw en andere partijen uit het veld. Duidelijk was dat iedereen de meerwaarde van de SDV-infrastructuur zag. Die blijft nu gelukkig behouden’, aldus Hoekman. 

Sociaal-maatschappelijke thema’s 

SDV-directeur Margot van Beusekom is ook blij met de overgang van de infrastructuur naar het Mulier Instituut. ‘Hiermee krijgt de infrastructuur structurele inbedding. Dit is wat we altijd voor ogen hadden.’ Het DNA van SDV ligt in de topsport en het sporttechnisch en sportmedisch onderzoek. Dat zal volgens Van Beusekom altijd een belangrijk thema blijven. ‘Maar we waren de afgelopen twee jaar al bezig met een herpositionering richting sociaal-maatschappelijke thema’s. Binnen het Mulier Instituut kan dit verder groeien en de impact worden vergroot.’ 

Met meer data meer betekenen 

Het Mulier Instituut wil de komende jaren de betekenis van de SDV-infrastructuur voor het veld vergroten. We gaan ons vol inzetten om het gebruik van data te vergroten en daarmee bij te dragen aan een betere onderbouwing van sport- en beweegbeleid. ‘Maar dat kunnen we niet alleen’, zegt Remco Hoekman. ‘Het is belangrijk dat de partijen in het veld ook meer data in de infrastructuur inbrengen of beschikbaar stellen om te koppelen. En meedenken over de verdere ontwikkeling van het platform, zodat we kunnen aansluiten op alle wensen.’ 

Klankbordgroep met vertegenwoordigers uit sector 

Om dat voor elkaar te krijgen, richten we een klankbordgroep op met vertegenwoordigers uit de sector. In die samenwerking kunnen we ervoor zorgen dat de infrastructuur relevant is én blijft.  Zo benutten we, stelt Hoekman, alle aanwezige data beter. We genereren meer kennis en kunnen die inzetten om beleidsvragen te beantwoorden. 

De infrastructuur biedt veel kansen. Wil je weten wat die voor jouw organisatie kan betekenen? Meld je dan bij het Mulier Instituut: SDV@mulierinstituut.nl (opent in nieuw tabblad) 

Meer nieuws over dit thema

De carrière van esporters: een vroege start, een vroeg pensioen

Het carrierèpad van esporters is doorgaans kort. Daarnaast is een carrière in esports (professioneel competitief gamen) vaak onzeker en kan deze samengaan met hoge prestatiedruk.

Internationaal onderzoek onder openbare zwembaden 

In 2025 wordt een grootschalige studie gelanceerd rond het gebruik en de beleving van publieke zwembaden: SwimVox. Dit publieksonderzoek bouwt...

Kleine stapjes vooruit bij aanpak racisme en discriminatie

Discriminatie en racisme in de sport aanpakken blijft een lastige opgave. Gemaakte actieplannen, goede voornemens en harde afspraken leiden wel tot kleine stapjes vooruit. Dat blijkt uit onze Monitor OVIVI (Ons Voetbal Is Van Iedereen) en OCIVI (Onze Club Is Van Iedereen).