Keuzevrijheid maakt zwembad toegankelijker voor moslimvrouwen
Keuzevrijheid maakt zwemaanbod toegankelijker voor islamitische vrouwen. Het helpt als zij de mogelijkheid hebben om alleen met vrouwen te zwemmen. En als ze zelf kunnen kiezen in welke kleding ze zwemmen. Dat blijkt uit interviews van het Mulier Instituut met islamitische vrouwen.
Zwemmen is een populaire en laagdrempelige sportactiviteit, vooral onder vrouwen en migranten. Ook draagt kunnen en blijven zwemmen bij aan de zwemveiligheid.

Vrouwen zelf betrekken bij aanbod
Het is belangrijk te luisteren naar islamitische vrouwen zelf en ze te betrekken bij het ontwikkelen van (zwem)aanbod. Dat draagt bij aan het toegankelijker en inclusiever maken van de sport- en beweegsector. Dit onderzoek is daar een aanzet toe.
Positieve ervaringen met zwemmen
Naast het belang van (kunnen) zwemmen in Nederland, vertellen de vrouwen vooral over positieve ervaringen met zwemmen. Zwemmen kan een fijn, ontspannen en niet al te intensief sportmoment voor ze zijn. En nieuwe sociale contacten en zelfvertrouwen brengen.
Toegankelijk zwemaanbod kan daarom bijdragen aan de sport- en beweegdeelname van islamitische vrouwen.
Toegankelijk zwemaanbod niet voor iedereen hetzelfde
Wat het zwembad wel of niet toegankelijk maakt, is niet voor de geïnterviewde vrouwen hetzelfde. De meesten zwemmen het liefst op een plek waar alleen vrouwen zijn. Dan ervaren ze meer keuzevrijheid in hoe ze zich kleden. Maar dat geldt niet voor iedereen. En zwemvoorkeuren kunnen veranderen gedurende de levensloop.
Zwem- en kledingvoorkeuren komen voort uit mix van overwegingen
Met wie en in welke kleding moslimvrouwen bij voorkeur zwemmen, komt voort uit religie, gender en praktische argumenten. Daarin maken ze verschillende keuzes. Die hangen ook van de specifieke sociale situatie in het zwembad af.
Interviews over zwemervaringen en voorkeuren
Voor dit verkennende onderzoek interviewden we negen islamitische vrouwen. Zij wonen allen in Amsterdam-West, waar ook zwemaanbod alleen voor vrouwen is. We deden dit onderzoek met subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Meer nieuws over dit thema

Kleine stapjes vooruit bij aanpak racisme en discriminatie
Discriminatie en racisme in de sport aanpakken blijft een lastige opgave. Gemaakte actieplannen, goede voornemens en harde afspraken leiden wel tot kleine stapjes vooruit. Dat blijkt uit onze Monitor OVIVI (Ons Voetbal Is Van Iedereen) en OCIVI (Onze Club Is Van Iedereen).

Sport in eerste jaren als moeder extra lastig door verwachtingen rondom moederschap
Na de geboorte van een eerste kind hebben moeders minder vrije tijd. Dit komt mede door maatschappelijke verwachtingen. Dat maakt sporten extra lastig, ook voor sociaal bevoorrechte moeders met een sportief verleden.

Nationale sporthelden hebben beperkte maatschappelijke voorbeeldfunctie voor jongeren
Het sportbeleid zet in op het vergroten van de maatschappelijke betekenis van nationale sporthelden. Mede omdat sporthelden een belangrijke inspiratiebron voor jongeren kunnen zijn en een voorbeeldrol kunnen vervullen.