De carrière van esporters: een vroege start, een vroeg pensioen
Het carrierèpad van esporters is doorgaans kort. Daarnaast is een carrière in esports (professioneel competitief gamen) vaak onzeker en kan deze samengaan met hoge prestatiedruk. Dat blijkt uit een kwalitatief onderzoek van het Mulier Instituut onder (oud-)esporters.

Jong beginnen met gamen
Esporters beginnen vaak al op jonge leeftijd met gamen. Soms al vanaf 3 jaar. Veel spelers stromen door naar het professionele niveau nadat ze gescout worden door een esportsteam of een toernooi winnen. Ze zijn dan vaak rond de 16 jaar oud.
Een korte en onzekere carrière
De carrière van esporters is meestal kort en eindigt vaak als ze begin twintig zijn. Onder andere vanwege afnemende prestaties, andere interesses en (financiële) onzekerheid. Veel esporters kunnen niet (voor langere tijd) rondkomen van hun sport.
Een esportscarrière is vaak onzeker door de instabiliteit van games en competities. Contracten kunnen plotseling worden beëindigd. Daarom vinden de esporters het belangrijk om een opleiding te volgen. Zo hebben ze meer zekerheid voor de toekomst.
‘De norm is zoveel mogelijk trainen’
Meerdere esporters ervaren hoge prestatiedruk. Vooral de esporters die actief zijn op het hoogste niveau en onderdeel van een team zijn. Binnen sommige teams lijkt de norm om zoveel mogelijk te trainen. Esporters trainen gemiddeld zo’n 30 tot 40 uur per week, met uitschieters naar 80 à 90 uur.
Beperkte aandacht voor mentale aspecten in de begeleiding
Coaches kunnen de prestaties van esporters positief beïnvloeden en belangrijke mentale ondersteuning bieden. Maar meerdere esporters benoemen dat de coach of het team te weinig aandacht besteedt aan hun mentale gezondheid. Zij geven aan dat er weinig aandacht is voor stress, tegenslag en overbelasting.
Interviews met vijftien (oud-)esporters
Voor dit onderzoek interviewden we twaalf actieve esporters en drie oud-esporters (veertien mannen, één vrouw). De meeste esporters waren tussen de 20 en 25 jaar oud.
Video
Het Kenniscentrum Sport & Bewegen (opent in nieuw tabblad) maakte een video naar aanleiding van dit onderzoek:
Meer nieuws over dit thema

Zes op de tien Nederlanders trots op olympische en paralympische sporters
Ruim 60 procent van de Nederlanders is trots op onze olympische en paralympische sporters. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut na de Spelen van Parijs. Dit is iets minder dan in 2021, na de Spelen van Tokio.

Esporters gebruiken vooral cafeïne om prestaties te verbeteren
Om beter te presteren gebruiken drie op de vier Nederlandse esporters wel eens prestatiebevorderende middelen. Vooral dranken of supplementen met cafeïne zijn populair. Het gebruik van bijvoorbeeld ADHD-medicatie en drugs ligt een stuk lager.

Topsport in Nederland (TiN) geeft inzicht in ontwikkelingen in de Nederlandse topsport
De aandacht voor een verantwoord topsportklimaat neemt toe. En in topsportbeleid is steeds meer aandacht voor de waarde van bredere topsportprestaties, naast de internationale medaillespiegel. Dat blijkt uit de nieuwe monitor Topsport in Nederland (TiN).