Ga naar de inhoud

Promotieonderzoek naar gezonde leefomgeving voor kinderen en jongeren

Tussen 2020 en 2024 coördineerde het Mulier Instituut een praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek naar de JOGG-aanpak. De centrale vraag was: in hoeverre is het gelukt een gezonde omgeving te creëren voor kinderen en jongeren in JOGG-gemeenten en hoe kan de aanpak worden verbeterd?

Irma Huiberts onderzocht als promovendus op verschillende manieren wat de aanpak oplevert en keek naar de implementatie, invloed van context en rol van de lokale JOGG-regisseur. Daarnaast onderzocht ze werkzame elementen van de aanpak. Hieruit kwamen verschillende praktische handvatten voor de landelijke JOGG-organisatie en JOGG-gemeenten waarmee de aanpak kan worden versterkt.

Uit het onderzoek dat het Mulier Instituut samen met AmsterdamUMC en ErasmusMC uitvoerde, bleek dat de JOGG-aanpak bijdraagt aan een gezondere leefomgeving van kinderen en jongeren. Maar dat lukt nog niet op alle plekken. Voor meer impact is het vooral belangrijk partijen voor wie gezonde leefstijl geen onderdeel is van hun ambities beter mee te krijgen.

Voor bijvoorbeeld scholen en maatschappelijke organisaties past een gezonde leefomgeving al goed bij hun doelen. Voor private partijen zoals supermarkten en horeca vaak niet. Die zijn daardoor lastiger mee te krijgen. Dat is wel nodig om de impact van JOGG te vergroten.