Open data en kwaliteitsbewaking
Het Mulier Instituut verzamelt en gebruikt allerlei soorten data. Op deze pagina lees je hoe we dat doen en hoe we toezien op de kwaliteit van ons onderzoek.
Kwaliteitsbewaking
Het onderzoek van het Mulier Instituut is wetenschappelijk verantwoord. Dit betekent naast transparantie en herhaalbaarheid ook dat we gebruik maken van de gangbare normen in de sociale wetenschappen. We passen zo veel mogelijk actuele (sport)kennis toe en zijn als het moet kritisch op de feiten.
Onze datagroep bewaakt zowel het kwantitatieve als kwalitatieve onderzoek. Speciaal betreft dit de kwaliteit van onderzoeksinstrumenten en (statistische) analyses. Daarnaast stimuleert de datagroep het gebruik van open/big data en geografische data.
In onze privacyverklaring is te lezen hoe we met de privacy en persoonsgegevens van respondenten omgaan bij ons onderzoek.
Data verzamelen en analyseren
Het Mulier instituut verzamelt zelf gegevens, maar kan ook over relevante databestanden van andere partijen beschikken en weet wat daarvan de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn. Dit betreft zowel statistisch als geografisch onderzoek. We kunnen nadere analyses op de data van eerder onderzoek of van externe bestanden uitvoeren.
Beschikbaar stellen van eigen data
Veel onderzoek van het Mulier Instituut wordt gefinancierd met ‘publiek geld’ (overheidssubsidies). Het Mulier Instituut stelt daarom de meeste opbrengsten aan derden ter beschikking. Zo zijn publicaties openbaar toegankelijk en zoveel mogelijk onderzoeksgegevens beschikbaar via DANS. Lees meer over de databestanden die momenteel beschikbaar zijn op de website van DANS.