Ga naar de inhoud

Wat kunnen sportbonden doen voor de gezondheid van mensen?

Sportbonden kunnen invloed hebben op de gezondheid van hun leden en andere mensen. Daarom heeft een groep internationale onderzoekers, onder wie Linda Ooms van het Mulier Instituut, samen met de Wereldgezondheidsorganisatie richtlijnen opgesteld voor hoe sportbonden gezondheid kunnen stimuleren.

Onder de 75 sportbonden in Nederland vallen ruim 22.000 sportverenigingen en meer dan 4 miljoen leden. Bewegen is goed voor de gezondheid, dus deze bonden dragen al direct bij aan de gezondheid van veel mensen. Maar er liggen nog kansen om breder in te zetten op gezondheid.

Volleybal

Gezondheid in de breedste zin

Bij gezondheid gaat het niet alleen om het stimuleren van gezond gedrag, zoals bewegen en gezond eten. Een sportbond die gezondheid bevordert, heeft ook aandacht voor bredere maatschappelijke thema’s. Bijvoorbeeld inclusie en duurzaamheid.

Verder gaat het niet alleen om de gezondheid van sporters, maar ook om die van bijvoorbeeld trainers, vrijwilligers, niet-leden en medewerkers van de bond.

Een voorbeeld zijn en ondersteuning bieden

Om gezondheid te bevorderen moet een sportbond gezondheid als belangrijk thema opnemen in haar visie, waarden en leiderschap. Daarnaast moet ze sportverenigingen hierbij ondersteunen met trainingen en activiteiten. In de richtlijnen staan voorbeelden en tools die bonden hierbij kunnen gebruiken.

Theorie en praktische voorbeelden

De richtlijnen beginnen met wat theorie:

  • Wat is een sportbond die gezondheid bevordert?
  • Welke voordelen heeft dit voor de georganiseerde sport?
  • En welke fases kan een sportbond hierbij doorlopen?

Daarnaast bevatten de richtlijnen praktische voorbeelden, strategieën en toolkits. Die kunnen de bonden zelf, maar ook de aangesloten sportverenigingen gebruiken om in te zetten op de gezondheid van mensen en de vereniging.

Gerelateerd nieuws

Sociale steun van mede-sporters is goed voor de mentale gezondheid

Hoe meer sociale steun sporters ervaren van mede-sporters, hoe beter hun mentale gezondheid is.

Een derde van de basisscholen voldoet niet aan wettelijke normen voor gymles

Een derde van de basisscholen voldoet niet aan de wettelijke norm van minimaal 90 minuten bewegingsonderwijs per week. Scholen wijten dit aan een tekort aan accommodatie en volle lesroosters.

Fietsen is lang niet altijd toegankelijk voor mensen met een beperking

Fietsers met een beperking ervaren vaak nog belemmeringen die het fietsen lastig of zelfs onmogelijk maken.