Ga naar de inhoud

Stijging energiekosten heeft impact op exploitatie zwembaden

De helft van de gemeenten verwacht dat de energiekosten verder stijgen. Bij twee derde van de zwembaden zal dat volgens de sportambtenaren veel invloed hebben op de exploitatie. Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder sportambtenaren in gemeenten met een gemeentelijk overdekt zwembad.

Bij 30 van de 168 zwembaden verwachten gemeenten in 2024 negatieve exploitatiecijfers. Met name zwembaden met een eenjarig energiecontract lopen op korte termijn het risico van hogere energiekosten.

Zwembad

Lang niet alle zwembaden verduurzamen

In 43 procent van de zwembaden hebben sinds de bouw duurzame renovaties plaatsgevonden. Dat gaat vooral om ‘laaghangend fruit’, zoals zonnepanelen, ledverlichting of aanpassing van de watertemperatuur. Grootschalige duurzaamheidsmaatregelen waren er weinig.

In 57 procent van de zwembaden zijn nog geen duurzaamheidsmaatregelen getroffen.

Oplossingen voorlopig vooral financieel

De oplossingen van gemeenten op korte termijn zijn vooral financieel van aard. Ze verhogen de tarieven in de zwembaden of geven de zwembaden extra geld vanuit de gemeente of landelijke regelingen.

Voor de lange termijn zijn veel gemeenten nog zoekende. Ze hebben nog geen concrete plannen of zijn aan het uitzoeken of nieuwbouw of renovatie een mogelijkheid is.

Vragenlijst onder gemeenten met gemeentelijk overdekt zwembad

De resultaten komen uit een vragenlijst onder het VSG-panel. 91 sportambtenaren die verantwoordelijk zijn voor de zwembaden in de gemeente, hebben de vragenlijst ingevuld. Zij verstrekten informatie over in totaal 168 openbare overdekte zwembaden.

Gerelateerd nieuws

Wereldmeiden-Wereldgozers MDT: sportproject voor vluchtelingenjongeren positief beoordeeld

Deelnemers en buddy's van Wereldmeiden-Wereldgozers MDT zijn zeer positief over dit project. Zij geven het een gemiddeld eindcijfer tussen de 7,5 en 8,9.

Nieuwe sporten in Nederland: van hype naar volwassenheid

Populaire sporten als padel en boulderen zijn geen hype, maar krijgen een vaste plek in het Nederlandse sportlandschap. Dat komt omdat deze nieuwe, explosief groeiende sporten steeds beter georganiseerd worden en een eigen sportidentiteit ontwikkelen.

Sportaanbod via websites gemeenten matig vindbaar

Overzichten van sportieve activiteiten zijn via de centrale websites van gemeenten lang niet altijd goed te vinden. Veel gemeenten hebben een aparte website met sportaanbod, maar ze verwijzen hier niet altijd duidelijk naar op de gemeentewebsite.