Ga naar de inhoud

Onderzoek naar de opbrengsten van verenigings- en sportparkmanagement

In het verlengde van het project ‘Professionalisering sportclubs en sportparken‘ van het NOC*NSF, onderzoekt het Mulier Instituut de opbrengsten van betaalde krachten als verenigings- of sportparkmanagers. Het doel van het onderzoek is meer inzicht te krijgen wat dergelijke professionals opleveren voor de betrokken sportaanbieder(s). Professionalisering in de sport is van belang voor het ontwikkelen van vitalere sportverenigingen en het realiseren van de maatschappelijke doelen die aan sport verbonden zijn.

Het hele onderzoeksproject duurt in totaal drie jaar, van 2024 tot en met 2026. Dit eerste jaar wordt een kwalitatieve verkenning uitgevoerd bij zes locaties. Er worden eerst interviews uitgevoerd met de professionals, waarna de betrokkenen op de club of sportpark waar zij werkzaam zijn, worden geïnterviewd. Op deze wijze krijgen we onder andere inzicht in de opdracht van de aangestelde professional, de gehanteerde werkwijze en de positieve (en negatieve) veranderingen die sindsdien worden ervaren. De rapportage van deze eerste verkenning wordt verwacht in het najaar van 2024.

Gerelateerd nieuws

‘Te duur’ meest genoemde reden om sportlidmaatschap op te zeggen

De meest genoemde reden dat Nederlanders lidmaatschappen van fitnessaanbieders en sportverenigingen opzeggen, is dat ze die te duur vinden.

Druk op sportaccommodaties neemt sterk toe, wel grote regionale verschillen 

De Nederlandse bevolking blijft de komende jaren toenemen. Dat betekent een grotere druk op sportvoorzieningen. De ambities van NOC*NSF om meer mensen te laten sporten, vragen nog eens om extra sportruimte.

Buurtsportcoach Plus moet zorgen voor meer beweging

Deelnemers aan de pilot Buurtsportcoach Plus willen bewegen een stevigere rol geven in de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). De BSC Plus kan ervoor zorgen dat deelnemers al tijdens het GLI-traject in beweging komen én blijven.