Ga naar de inhoud

Nederlanders zien waarde van topsport voor de maatschappij

Nederlanders zijn overwegend positief over de bijdrage van topsport aan de maatschappij. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut.

We vroegen een grote groep Nederlanders welke positieve en/of negatieve bijdrage topsport volgens hen levert aan de Nederlandse samenleving. Een ruime meerderheid noemt een positief antwoord.

Wielrennen. Twee wielrenners achter elkaar op de weg.

Topsport brengt verbinding en saamhorigheid

Veel mensen noemen de verbinding en saamhorigheid die topsport teweeg kan brengen. Ook het (mogelijke) effect op de gezondheid en de inspirerende waarde van topsport zien Nederlanders als positieve effecten.

Negatieve aspecten zijn agressie en geld

Ongeveer een op de vijf gegeven antwoorden was negatief. Vooral agressie en geweld door voetbalsupporters zien Nederlanders als een schaduwkant van topsport. Ook zien mensen de hoge salarissen die sommige topsporters verdienen als oneerlijk vergeleken met andere banen.

Mening hangt samen met achtergrondkenmerken

Of Nederlanders positief of juist negatief zijn over topsport, hangt onder andere samen met bepaalde achtergrondkenmerken:

  • mensen die zelf sporten, zijn vaker uitgesproken over topsport, zowel positief als negatief;
  • hoger opgeleiden zijn vaker positief over topsport dan lager opgeleiden;
  • jongeren (16-19 jaar) en ouderen (65-79) lijken kritischer op topsport dan andere leeftijdsroepen. Zij benoemen vaker negatieve bijdragen van topsport.

Onderzoek onder grote groep Nederlanders

Voor dit onderzoek hebben we in 2022 data verzameld onder 1.498 Nederlanders van 16 t/m 79 jaar via het Nationaal Sportonderzoek.

Gerelateerd nieuws

Wereldmeiden-Wereldgozers MDT: sportproject voor vluchtelingenjongeren positief beoordeeld

Deelnemers en buddy's van Wereldmeiden-Wereldgozers MDT zijn zeer positief over dit project. Zij geven het een gemiddeld eindcijfer tussen de 7,5 en 8,9.

Nieuwe sporten in Nederland: van hype naar volwassenheid

Populaire sporten als padel en boulderen zijn geen hype, maar krijgen een vaste plek in het Nederlandse sportlandschap. Dat komt omdat deze nieuwe, explosief groeiende sporten steeds beter georganiseerd worden en een eigen sportidentiteit ontwikkelen.

Sportaanbod via websites gemeenten matig vindbaar

Overzichten van sportieve activiteiten zijn via de centrale websites van gemeenten lang niet altijd goed te vinden. Veel gemeenten hebben een aparte website met sportaanbod, maar ze verwijzen hier niet altijd duidelijk naar op de gemeentewebsite.