Ga naar de inhoud

Kwart Nederlanders volgt sportzomer 2024 via media

Een kwart van de volwassen Nederlanders is van plan om de Olympische en Paralympische Spelen, het Europees kampioenschap voetbal, Wimbledon, de Tour de France en de Tour de France Femmes via de media te volgen. Dit zijn 3,1 miljoen Nederlanders. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut.

Het Europees kampioenschap voetbal trekt het meeste bekijks (60%), gevolgd door de Olympische en Paralympische Spelen (57%). Vooral sporters en hoger opgeleiden tonen interesse om de evenementen te volgen. 6 procent van de volwassen Nederlanders is van plan om ten minste één van deze vijf topsportevenementen te bezoeken. Dat zijn ruim 800.000 personen.

Acht op de tien Nederlanders op de hoogte van Tour de France

Bijna negen op de tien volwassen Nederlanders zijn op de hoogte van ten minste één van de vijf topsportevenementen. Vooral de Tour de France is bekend (79%), gevolgd door de Olympische en Paralympische Spelen (75%). 55-plussers zijn vaker bekend met de evenementen dan jongere leeftijdsgroepen. Bij Wimbledon is dit verschil het grootst.

Onderzoek op basis van Nationaal Sportonderzoek

Voor dit onderzoek hebben we in april 2024 data verzameld onder 2.005 Nederlanders van 16 t/m 79 jaar via het Nationaal Sportonderzoek (NSO). Het NSO wordt op initiatief van het Mulier Instituut online uitgevoerd bij een bevolkingspanel van een onderzoeksbureau Ipsos.

Gerelateerd nieuws

Wereldmeiden-Wereldgozers MDT: sportproject voor vluchtelingenjongeren positief beoordeeld

Deelnemers en buddy's van Wereldmeiden-Wereldgozers MDT zijn zeer positief over dit project. Zij geven het een gemiddeld eindcijfer tussen de 7,5 en 8,9.

Nieuwe sporten in Nederland: van hype naar volwassenheid

Populaire sporten als padel en boulderen zijn geen hype, maar krijgen een vaste plek in het Nederlandse sportlandschap. Dat komt omdat deze nieuwe, explosief groeiende sporten steeds beter georganiseerd worden en een eigen sportidentiteit ontwikkelen.

Sportaanbod via websites gemeenten matig vindbaar

Overzichten van sportieve activiteiten zijn via de centrale websites van gemeenten lang niet altijd goed te vinden. Veel gemeenten hebben een aparte website met sportaanbod, maar ze verwijzen hier niet altijd duidelijk naar op de gemeentewebsite.