Ga naar de inhoud

Hoe toegankelijk is sport voor mensen met een beperking?

Ondanks toegenomen beleidsaandacht is sporten en bewegen voor mensen met een beperking nog niet vanzelfsprekend. De kloof in wekelijkse sportdeelname tussen mensen met en zonder beperking is de afgelopen 20 jaar onverminderd groot. Het Mulier Instituut volgt daarom de ontwikkelingen in de gehandicaptensport tot en met 2030.

SP, GroenLinks en D66 willen met tien oplossingen deze kloof dichten. Zij vroegen de minister van Langdurige Zorg en Sport de voortgang daarbij te laten monitoren. Van die monitoring is nu het eerste rapport verschenen.

Gehandicaptensport - Tennis

Organisaties doen al veel

Organisaties in de gehandicaptensport zetten zich vaak al jaren in om sport en bewegen voor mensen met een beperking vanzelfsprekend te maken. Zij werken aan oplossingen voor onder meer vindbaarheid en bekendheid, vervoer, sporthulpmiddelen en gelijkwaardigheid van de paratopsport.

Voor de monitoring gebruiken we 2023 als begin. Maar dat is dus geen nulpunt. Het doel is te laten zien wat mensen met een beperking zelf merken van de tien maatregelen.

Veel voortgang, maar nog te weinig samenwerking

Er wordt al veel voortgang geboekt op de oplossingen voor belemmeringen die mensen met een beperking ervaren bij sport en bewegen. Dat blijkt uit dit eerste rapport van de monitor.

Een structurele belemmering blijkt dat er onvoldoende afstemming en samenwerking is tussen uitvoeringsorganisaties. Dit bevordert de realisatie van de oplossingen niet.

Eerste voortgangsrapportage in reeks tot en met 2030

Dit is de eerste voortgangsrapportage over de ontwikkelingen in de gehandicaptensport. Het Mulier Instituut monitort jaarlijks de voortgang op de ambitie ‘Sport en bewegen voor mensen met een beperking vanzelfsprekend in 2030’.

Via verschillende methoden verzamelen we input over proces, de resultaten en de impact. Voor deze rapportage waren dat een belronde onder betrokken uitvoeringsorganisaties, registratiedata, desk- en literatuuronderzoek en een peiling onder buurtsportcoaches. We werken ook samen met een klankbordgroep van mensen met ervaringskennis over leven met een beperking.

Meer weten?

Meer nieuws over dit thema

Nationale sporthelden hebben beperkte maatschappelijke voorbeeldfunctie voor jongeren

Het sportbeleid zet in op het vergroten van de maatschappelijke betekenis van nationale sporthelden. Mede omdat sporthelden een belangrijke inspiratiebron voor jongeren kunnen zijn en een voorbeeldrol kunnen vervullen.

Bundel verhalen toont ervaringen van jonge lhbti+-personen in de sport

De lhbti+-identiteit van jonge mensen (18 t/m 25 jaar) werkt op verschillende manieren door in hun ervaringen in de sport. Dat blijkt uit kwalitatief onderzoek onder 13 jonge lhbti+-personen. Hun verhalen zijn te lezen in een digitaal boek.

Special Olympics World Summer Games: is Nederland er klaar voor?  

Het Mulier Instituut onderzoekt of het haalbaar is de Special Olympics World Summer Games in 2035 naar Nederland te halen....