Helft Nederlanders volgt elke dag sport via media
Bijna de helft van de Nederlanders (46%) volgt dagelijks één of meer sporten via de media. Slechts een op de zes mensen kijkt nooit naar sport. Veruit de meest gevolgde sporten zijn voetbal en Formule 1. Dat blijkt uit een onderzoek van het Mulier Instituut.
Volggedrag verschilt tussen mannen en vrouwen en naar leeftijd
Voetbal en Formule 1 zijn onder zowel mannen als vrouwen de populairste sporten, maar mannen volgen deze sporten vaker dan vrouwen. Schaatsen is juist populairder onder vrouwen.
Voetbal en Formule 1 zijn onder alle leeftijdscategorieën populair. Wegwielrennen en schaatsen worden met name gevolgd door mensen boven de 55 jaar.
Televisie blijft populairste manier om sport te volgen
Of het online is of via de kabel: televisie blijft het populairste medium om sport te volgen. Wel hangt de manier van sport volgen duidelijk samen met leeftijd. Jongeren die sport volgen, gebruiken daarvoor steeds vaker sociale media zoals Facebook, Instagram of TikTok.
Volggedrag hangt samen met hoe mensen tegen topsport aankijken
Mensen die vaker sport volgen, zijn positiever over topsport dan degenen die minder vaak of nooit topsport volgen. De sportvolgers:
- zien topsporter eerder als een echt beroep;
- vinden vaker dat topsport bijdraagt aan de sociale binding in de samenleving; en
- vinden minder vaak dat er in de media te veel aandacht is voor topsport.
Onderzoek op basis van vragenlijst onder Nederlanders
In dit rapport geven we inzicht in hoe de bevolking topsport volgt. En in het verband met hoe ze tegen topsport aankijken. Voor dit onderzoek hebben we in 2022 data verzameld via het Nationaal Sportonderzoek. Dat was een vragenlijst onder 1.498 Nederlanders van 16 t/m 79 jaar.
Gerelateerd nieuws
Sociale steun van mede-sporters is goed voor de mentale gezondheid
Hoe meer sociale steun sporters ervaren van mede-sporters, hoe beter hun mentale gezondheid is.
Een derde van de basisscholen voldoet niet aan wettelijke normen voor gymles
Een derde van de basisscholen voldoet niet aan de wettelijke norm van minimaal 90 minuten bewegingsonderwijs per week. Scholen wijten dit aan een tekort aan accommodatie en volle lesroosters.
Fietsen is lang niet altijd toegankelijk voor mensen met een beperking
Fietsers met een beperking ervaren vaak nog belemmeringen die het fietsen lastig of zelfs onmogelijk maken.