Ga naar de inhoud

Aantal sportverenigingen met 7 procent gedaald sinds 2000

In 2000 telde Nederland ongeveer 28.000 sportverenigingen en in 2023 nog bijna 26.000. Dat is een afname van ongeveer 7 procent. Dat blijkt uit de Monitor aantal sportverenigingen in Nederland 2024 van het Mulier Instituut.

Volleybal

Sterkste daling rond perioden van crisis

In twee perioden daalde het aantal sportverenigingen sterker dan in andere jaren: tussen 2008 en 2013 en tussen 2019 en 2023. Dat lijkt samen te hangen met de crises waarmee Nederland te maken had: de kredietcrisis en de coronacrisis.

De daling was het sterkst tussen 2019 en 2020 en tussen 2022 en 2023, net vóór en net na de coronacrisis. Deze afname is mogelijk tijdens de coronajaren gedempt door de steunmaatregelen van de overheid en verminderde activiteit bij de sportverenigingen. De komende jaren zal blijken of deze trend zich voortzet.

Grote verschillen tussen sporttakken

De ontwikkeling van het aantal sportverenigingen tussen 2000 en 2023 verschilt sterk tussen sporttakken:

  • Het aantal zaalvoetbalverenigingen nam het sterkst af (-44%). Daarna volgen gymnastiek (-21%), paardensport (-19%), volleybal (-16%) en veldvoetbal (-15%).
  • Bij vechtkunsten (+113%), danssport (+110%) en wielersport (+20%) nam het aantal sportverenigingen juist sterk toe.

Monitor aantal sportverenigingen in Nederland 2024

Om de ontwikkeling van het aantal sportverenigingen in kaart te brengen gebruiken we het Databestand sportorganisaties. Dit hebben we samengesteld op basis van een uitdraai van alle organisaties in de sport uit het Handelsregister van de Kamer voor Koophandel. Van deze uitdraai ontvangen we maandelijks een update, waardoor we de ontwikkelingen van het aantal sportverenigingen kunnen volgen.

Gerelateerd nieuws

‘Te duur’ meest genoemde reden om sportlidmaatschap op te zeggen

De meest genoemde reden dat Nederlanders lidmaatschappen van fitnessaanbieders en sportverenigingen opzeggen, is dat ze die te duur vinden.

Druk op sportaccommodaties neemt sterk toe, wel grote regionale verschillen 

De Nederlandse bevolking blijft de komende jaren toenemen. Dat betekent een grotere druk op sportvoorzieningen. De ambities van NOC*NSF om meer mensen te laten sporten, vragen nog eens om extra sportruimte.

Buurtsportcoach Plus moet zorgen voor meer beweging

Deelnemers aan de pilot Buurtsportcoach Plus willen bewegen een stevigere rol geven in de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). De BSC Plus kan ervoor zorgen dat deelnemers al tijdens het GLI-traject in beweging komen én blijven.