Buurtsportcoaches dragen veel bij aan verschillende regelingen voor sport en gezondheid
Er zijn verschillende grote akkoorden en programma’s voor sport en bewegen, zoals het Sportakkoord II en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Buurtsportcoaches verbinden deze regelingen lokaal met elkaar en leveren een grote bijdrage aan de doelen ervan. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder buurtsportcoaches, hun werkgevers en gemeenteambtenaren.

Brede Regeling Combinatiefuncties (BRC): coördinator sport en preventie
De BRC, van waaruit buurtsportcoaches worden aangesteld, is in 2023 vernieuwd. Er zijn 6 profielen gemaakt (wij gebruiken in dit rapport de term buurtsportcoach voor al deze profielen).
In de BRC staat ook een nieuw profiel: de coördinator sport en preventie. Deze professional is de kartrekker van het kernteam lokale sportakkoorden en zorgt lokaal voor de verbinding tussen gezondheid, sport en bewegen en sociale basis. In 44 procent van de gemeenten was in mei 2023 zo’n coördinator actief. Inmiddels is dat waarschijnlijk meer. Vaak is deze coördinator een buurtsportcoach, gemeenteambtenaar sport of sportformateur die deze taak erbij heeft gekregen.
Sportakkoord II: bijdrage aan alle uitdagingen
Het sportakkoord II kent verschillende opgaven. Op alle opgaven uit het Sportakkoord II zijn buurtsportcoaches actief. De grootste bijdrage leveren ze aan de thema’s ‘inclusie en diversiteit’ en ‘vaardig in bewegen’. Ze leiden bijvoorbeeld inactieve mensen toe naar geschikt sportaanbod.
Buurtsportcoaches helpen bij onderdelen Brede SPUK
Via de Brede SPUK kunnen gemeenten financiering krijgen voor specifieke programma’s voor onder andere sport en bewegen. Vrijwel alle buurtsportcoach bevorderen verschillende regelingen die middels de brede SPUK gefinancierd worden, en bij elke regeling zijn wel buurtsportcoaches betrokken. Bijvoorbeeld de doelen van het lokale sportakkoord of de aanpak van overgewicht.
Onderzoek onder buurtsportcoaches, gemeenteambtenaren sport en werkgevers
De resultaten van dit onderzoek komen uit een peiling onder buurtsportcoaches (n=130), hun werkgevers (n=63) en gemeenteambtenaren sport (n=91). We voerden het onderzoek uit in april en mei 2023.
Meer nieuws over dit thema

De helft van de bevolking pakt een vroegere sport weer op
De helft van de Nederlanders begint opnieuw met een sport, waar ze ooit mee gestopt zijn. Dat wordt herintreden in sport genoemd. Ook denkt 40 procent van de Nederlanders erover na om een vroegere sport opnieuw op te pakken. Dit suggereert dat herintreden een mogelijkheid biedt om sportdeelname te bevorderen.

Hoeveel nemen Nederlanders deel aan sport en cultuur?
Sport en cultuur zijn belangrijke pijlers van de vrijetijdsbesteding van Nederlanders. Het Mulier Instituut en de Boekmanstichting hebben samen onderzocht in hoeverre Nederlanders deelnemen aan sport- en cultuuractiviteiten. En hoe deze domeinen zich tot elkaar verhouden.

Steeds meer Nederlanders sporten het liefst individueel zonder regels of begeleiding
Steeds meer Nederlanders willen het liefst individueel sporten, zonder regels of begeleiding. Bijvoorbeeld hardlopen of fitness. Een derde geeft hier voorkeur aan (38%). In 2017 was dit nog een kwart (23%).