Onderzoek naar de opbrengsten van verenigings- en sportparkmanagement
In het verlengde van het project ‘Professionalisering sportclubs en sportparken‘ van het NOC*NSF, onderzoekt het Mulier Instituut de opbrengsten van betaalde krachten als verenigings- of sportparkmanagers. Het doel van het onderzoek is meer inzicht te krijgen wat dergelijke professionals opleveren voor de betrokken sportaanbieder(s). Professionalisering in de sport is van belang voor het ontwikkelen van vitalere sportverenigingen en het realiseren van de maatschappelijke doelen die aan sport verbonden zijn.

Het hele onderzoeksproject duurt in totaal drie jaar, van 2024 tot en met 2026. Dit eerste jaar wordt een kwalitatieve verkenning uitgevoerd bij zes locaties. Er worden eerst interviews uitgevoerd met de professionals, waarna de betrokkenen op de club of sportpark waar zij werkzaam zijn, worden geïnterviewd. Op deze wijze krijgen we onder andere inzicht in de opdracht van de aangestelde professional, de gehanteerde werkwijze en de positieve (en negatieve) veranderingen die sindsdien worden ervaren. De rapportage van deze eerste verkenning wordt verwacht in het najaar van 2024.
Meer nieuws over dit thema

Internationaal onderzoek onder openbare zwembaden
In 2025 wordt een grootschalige studie gelanceerd rond het gebruik en de beleving van publieke zwembaden: SwimVox. Dit publieksonderzoek bouwt...

Fitnessdeelname bijna verdubbeld in afgelopen 21 jaar
Het aandeel Nederlanders van 12-79 jaar dat wekelijks aan fitness doet, is in de periode 2001-2022 bijna verdubbeld: van 14 naar 27 procent. Dit betekent dat er in 2022 ruim 3,9 miljoen Nederlanders wekelijks aan fitness deden.

Sportpark- en verenigingsmanagers verbeteren samenwerking en gebruik van sportaccommodaties
Sportparkmanagers zorgen vooral voor een betere benutting van sportaccommodaties. Verenigingsmanagers versterken met name de interne bedrijfsvoering van hun club.