Mensen met een beperking en/of chronische aandoening
Voor mensen met een beperking of chronische aandoening is sporten niet altijd vanzelfsprekend. Wij monitoren beleid op dit gebied, volgen de sportdeelname van deze groep mensen en doen onderzoek naar de ervaringen en stimulansen die zij ervaren om te sporten en bewegen.
Sport voor mensen met een beperking
Deelnemen aan sport en bewegen is voor veel mensen met een beperking of chronische aandoening niet vanzelfsprekend. Hun deelname loopt ver achter bij die van de algemene bevolking. Nog te vaak is de sportomgeving er niet op ingesteld om mensen met een beperking te verwelkomen.
Overheden, sport- en maatschappelijke organisaties nemen daarom maatregelen om de toegankelijkheid van sport en bewegen voor mensen met een beperking te verbeteren, zodat zij kunnen deelnemen zoals ieder ander. Naleving van het VN-Verdrag Handicap is hiervoor een belangrijke stok achter de deur.
Ons onderzoek
Wij volgen beleidsmaatregelen en de resultaten daarvan op dit gebied en willen grip krijgen op de mechanismen achter in- en uitsluiting van mensen met een beperking in de sport. We volgen ontwikkelingen in:
- (georganiseerde) sport- en beweegdeelname van mensen met een beperking en/of chronische aandoening;
- verschillen in voorkeuren, motieven, wensen en behoeften op het gebied van sporten en bewegen;
- verschillen in persoonlijke en omgevingsbelemmeringen die mensen met een beperking ervaren bij het (gaan) sporten en bewegen;
- ontwikkelingen in het beleids- en organisatielandschap van sporten en bewegen van mensen met een beperking.
Ervaringskennis
Ook voeren we verdiepende analyses uit om zicht te krijgen op de ervaringen van mensen met een beperking en/of chronische aandoening met in- en uitsluiting in sport en bewegen. Zoveel mogelijk betrekken we personen met een lichamelijke beperking (horen, zien, bewegen), verstandelijke beperking, een chronische aandoening en/of psychische kwetsbaarheid in verschillende stadia van het onderzoek. Als participant in het onderzoek en/of in de rol van persoon met ervaringskennis.
Tot en met 2030 verzorgen we de monitoring van sport voor mensen met een beperking.
Publicaties op dit thema
Voorbeelden van publicaties over dit thema zijn:
- Monitor ‘Sport en bewegen voor mensen met een beperking vanzelfsprekend in 2030′.
- The Palgrave handbook of disability sport in Europe.
- Behoeftenonderzoek mensen met een beperking, chronische aandoening en psychische klachten 2022.
- Grensoverschrijdend gedrag bij sporters met een beperking: een onderzoek naar de rol van betrokkenen in de sportvereniging.
- Inclusief sporten en bewegen voor mensen met een beperking: landschap en betekenissen.
- Sporten en bewegen voor mensen met een beperking: aandacht van sportbonden voor inclusief sporten en bewegen.
Monitor Sporten en bewegen voor mensen met een beperking
Het Mulier Instituut volgt tot en met 2030 ontwikkelingen in het kader van de Missie Sporten voor mensen met een handicap vanzelfsprekend in 2030.
Sportdeelname mensen met een beperking in 8 factsheets
De sportdeelname van mensen met een beperking blijft vaak achter. Onder verschillende doelgroepen is verschil te zien in sportdeelname, motieven en belemmeringen, stimulansen en manieren om de doelgroep te bereiken. Het Mulier Instituut en Kenniscentrum Sport & Bewegen zetten de feiten en cijfers op een rij in acht factsheets.
Onze expert
Bekijk ook
Sociaaleconomische status (SES) en geldzorgen
Onderzoek naar beleid en ontwikkelingen in sport, bewegen en zwemles in relatie tot sociaaleconomische status en geldzorgen.
Ouderen
Het aandeel 65-plussers in Nederland stijgt. De roep om vitale(re) ouderen wordt groter. Maar de sport- en beweegdeelname is onder ouderen relatief laag. Wij monitoren de deelname en evalueren interventies.
Gender en seksuele voorkeur
We doen onderzoek naar verschillende thema’s die verband houden met met gender en seksuele voorkeur, zoals gendergelijkheid en lhbti+-inclusie.