Ga naar de inhoud

Voortzetting fitnessaanbod voor mensen met een smalle beurs onzeker vanwege geldgebrek

Via het programma Fitness Loont kunnen mensen met een laag inkomen fitnessen. Fitnessaanbieders die aan een tweejarige pilot deelnamen, vinden het vrijwel allemaal lastig om financiering te vinden om het aanbod voort te zetten. Wel zijn ze zeer positief over de opbrengsten die zij bij sporters zien. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut.

Fitness Loont is sportaanbod voor mensen met een heel laag inkomen. Zij kunnen tegen een verlaagd tarief sporten. In april 2022 startte een pilot met financiering van de landelijke overheid. Deze pilot duurde twee jaar.

Zorgen om voortzetting aanbod

Door een gebrek aan externe (overheids)financiering is het voor fitnessaanbieders lastig Fitness Loont voort te zetten. Een deel begeleidt nog wel sporters en vangt de kosten daarvoor op een tijdelijke manier op. Aanbieders hebben meer hulp nodig om structurele financiering te vinden. Bijvoorbeeld van NL Actief en de gemeente.

Positief over opbrengsten voor sporters en aanbieders

Fitnessaanbieders zien bij sporters positieve veranderingen. Bijvoorbeeld in hun gezondheid, conditie, sociale interactie en zelfvertrouwen.

Aanbieders zelf hebben door de pilot veel kennis en expertise opgebouwd om mensen met een smalle beurs te begeleiden. Ook ervaart een deel een betere positie in de gemeente. Ze worden serieuzer genomen in hun rol om het welzijn van mensen te verbeteren.

Aanbod vraagt iets extra van fitnessaanbieders

Sporters via Fitness Loont hebben vaak meer begeleiding nodig dan andere sporters. Een goed lokaal netwerk rondom het fitnesscentrum is belangrijk voor het werven van sporters. En voor het doorverwijzen van sporters met andere hulpvragen. Fitness Loont past daardoor niet bij elk fitnesscentrum, maar vooral bij (preventie)centra die maatschappelijk betrokken zijn.

Interviews met fitnessaanbieders en lokale samenwerkingspartners

Voor dit onderzoek spraken we veertien van de negentien fitnessaanbieders die ook aan de tussenevaluatie uit 2023 deelnamen opnieuw. Ook interviewden we acht lokale samenwerkingspartners uit vier verschillende gemeenten. We deden dit onderzoek in opdracht van NL Actief.

Meer nieuws over dit thema

Special Olympics World Summer Games: is Nederland er klaar voor?  

Het Mulier Instituut onderzoekt of het haalbaar is de Special Olympics World Summer Games in 2035 naar Nederland te halen....

Opmars van vrouwen in de sport, maar ook nog veel seksisme

Vrouwen sporten ongeveer even vaak als mannen, winnen de meeste Olympische medailles en zijn steeds beter vertegenwoordigd in bondsbesturen. Maar er zijn ook blijvende uitdagingen voor meer gendergelijkheid, stellen onze onderzoekers aan de vooravond van Internationale Vrouwendag.

Weinig discriminatie in de vechtsport; aandacht blijft nodig

Vechtsportschoolhouders en –trainers met een migratieachtergrond stellen dat discriminatie in hun vechtsportschool niet of nauwelijks voorkomt. Maar zij kunnen discriminatie niet altijd en overal voorkomen, ondanks de sterke etnische diversiteit in alle lagen van de vechtsport...