Ga naar de inhoud

Ouderen stimuleren om te bewegen: belangrijke, maar lastige rol voor familieleden

Vanwege vergrijzing en verstopte zorg wordt een sterke sociale basis steeds belangrijker. Familieleden nemen vaker zorgtaken voor oudere familieleden op zich. Ouderen stimuleren om te bewegen kan daar ook bij horen. Daar ligt een belangrijke rol voor familieleden, maar dat is niet altijd makkelijk. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut.

Voor familieleden kan het lastig zijn om de oudere te motiveren of in te schatten wat deze veilig kan doen. Ook zouden sommige familieleden het stimuleren van sporten en bewegen liever bij de oudere zelf of bij professionals leggen.

Mensen die bewegen belangrijk vinden, stimuleren oudere familieleden vaker

Eén op de drie bevraagde familieleden (35%) stimuleert hun oudere familielid om te sporten en bewegen. Eén op de vier (27%) helpt met zoeken naar sport- en beweegmogelijkheden. Degenen die zelf wekelijks sporten, doen dit allebei vaker (41 en 31%).

Sommige familieleden zien zichzelf niet als de geschikte persoon om sporten en bewegen te stimuleren. Zij willen hun oudere familielid bijvoorbeeld geen dingen opleggen.  

Gebrek aan tijd en motivatie maken stimuleren soms lastig

Zeven op de tien familieleden (71%) noemen geen belemmeringen bij het ondersteunen van hun oudere familielid. De rest noemt beperkingen zoals:

  • gebrek aan tijd;
  • gebrek aan motivatie bij het oudere familielid;
  • weinig conditie of fysieke mogelijkheden bij het oudere familielid.

Tijd en bewustwording belangrijk voor ondersteuning sport en bewegen vanuit sociale basis

Familieleden kunnen een gebrek aan tijd en energie ervaren om de oudere op alle vlakken te ondersteunen. Het is daarom goed om te kijken naar realistische verantwoordelijkheden voor mantelzorgers. En de hulp die zij daarbij nodig hebben.

Daarnaast moeten familieleden zich bewust zijn van de noodzaak van (meer) sporten en bewegen voor hun oudere familielid. Dat is nodig om ondersteuning hierbij te laten plaatsvinden vanuit de sociale basis. Zowel gemeenten als (zorg)professionals kunnen hier een belangrijke rol in spelen.

Vragenlijsten en interviews

Voor dit onderzoek hebben we vragen gesteld aan 758 mensen. Zij hebben allemaal een familielid van 65 jaar of ouder met beperkingen in de zelfredzaamheid. Daarnaast hebben we zeven verdiepende interviews gevoerd met familieleden met één of meerdere kwetsbare familieleden.

Meer nieuws over dit thema

Ketenaanpak Gecombineerde Leefstijlinterventie: uitdagingen bij de doorstroom 

Zeven op de tien gemeenten bieden ten minste één van de erkende Gecombineerde Leefstijlinterventies (GLI) aan. Maar daarbij lopen ze nog wel tegen uitdagingen aan. Met name bij de doorstroom naar regulier sportaanbod na de GLI.

Masculiene sfeer kan fitnessers belemmeren gebruik te maken van de gewichtsruimte

De dominante aanwezigheid van mannen – en hoe zij eruitzien en zich gedragen – heeft invloed op de sfeer in de gewichtsruimte van de sportschool. Die sfeer kan sporters belemmeren om van de gewichtsruimte gebruik te maken.

Blijvende beleidsaandacht nodig voor inclusie transgender en intersekse personen in de sport

Veel transgender/non-binaire en intersekse personen hebben een sportomgeving gevonden waar ze zich thuis voelen. Tegelijkertijd hebben veel transgender en intersekse personen te maken met uitsluiting en negatief gedrag.