Ga naar de inhoud

Verschillen in exploitatie van zwembaden: beste vorm hangt af van lokale situatie 

Wie de eigenaar en exploitant van een zwembad zijn, verschilt per gemeente. Net als de afspraken tussen deze twee partijen. Welke exploitatievorm het meest geschikt is, hangt af van de lokale situatie. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut.  

Gemeente vaak eigenaar, maar niet de exploitant  

Twee derde van de openbare zwembaden is eigendom van de gemeente (67%). De exploitant van de openbare zwembaden is meestal een niet-gemeentelijke partij (82%). In veel gevallen besteedt de gemeente de exploitatie dus uit. 

Lokale situatie bepalend voor afspraken 

Wat de juiste keuze voor een exploitatievorm is, hangt af van de lokale situatie en de speerpunten van de gemeente. Gemeenten en exploitanten maken afspraken met elkaar over allerlei thema’s. De belangrijkste onderwerpen zijn toegankelijkheid, financiën, dienstverlening, onderhoud en verduurzaming.  

Verschillen tussen exploitatievormen 

Verschillen tussen exploitatievormen gaan over toegankelijkheid, financiën, expertise en arbeidsvoorwaarden. Gemeenten hebben bijvoorbeeld vaak meer focus op maatschappelijke doelen dan andere partijen. Aan de andere kant hebben ze meestal minder specialistische kennis over zwembaden.  

Deskresearch en expertwerkgroep 

Voor dit onderzoek hebben we van 619 openbare zwembaden informatie uit de Database SportAanbod (DSA) gehaald. Die hebben we aangevuld met informatie van onder andere websites van gemeenten. Daarnaast deelden specialisten uit de sector hun kennis in een expertgroep. 

Gerelateerd nieuws

Wereldmeiden-Wereldgozers MDT: sportproject voor vluchtelingenjongeren positief beoordeeld

Deelnemers en buddy's van Wereldmeiden-Wereldgozers MDT zijn zeer positief over dit project. Zij geven het een gemiddeld eindcijfer tussen de 7,5 en 8,9.

Nieuwe sporten in Nederland: van hype naar volwassenheid

Populaire sporten als padel en boulderen zijn geen hype, maar krijgen een vaste plek in het Nederlandse sportlandschap. Dat komt omdat deze nieuwe, explosief groeiende sporten steeds beter georganiseerd worden en een eigen sportidentiteit ontwikkelen.

Sportaanbod via websites gemeenten matig vindbaar

Overzichten van sportieve activiteiten zijn via de centrale websites van gemeenten lang niet altijd goed te vinden. Veel gemeenten hebben een aparte website met sportaanbod, maar ze verwijzen hier niet altijd duidelijk naar op de gemeentewebsite.