Ga naar de inhoud

Sportlijst Richtlijn Sportdeelname Onderzoek aangepast

Veel gemeenten gebruiken de Richtlijn Sportdeelname Onderzoek (RSO) om de sportdeelname in hun gemeente in kaart te brengen. De codelijst – de lijst met sporten waaruit mensen kunnen kiezen – is nu aangepast.

Wat is er veranderd?

De belangrijkste veranderingen betreffen het toevoegen van opkomende sporten, zoals padel en freerunning. Daarnaast zijn drie denksporten samengevat in een algemene code en moeten judoërs voortaan kiezen voor het antwoord vechtsporten. Het uitgangspunt van de aanpassingen is steeds dat deze geen invloed hebben op het percentage mensen dat aangeeft te sporten.

Wat betekent dit voor gemeenten?

Het advies aan gemeenten is om de nieuwe codelijst te hanteren bij volgende onderzoeken. Uit onderzoek is gebleken dat dit geen invloed heeft op het percentage sporters.

Over de RSO

De RSO is de meest gebruikte methode bij sportonderzoek in gemeenten. Ook de Sportdeelname Index van NOC*NSF en de Vrijetijdsomnibus van het CBS maken er gebruik van. Het doel van de RSO is om onderzoek naar sportdeelname te standaardiseren, zodat de resultaten onderling vergelijkbaar zijn. Het platform sportdeelname beheert de RSO. Het Mulier Instituut beheert dit platform.

Gemeenten kunnen bij diverse aanbieders terecht voor RSO-onderzoek (waaronder het Mulier Instituut, maar ook bijvoorbeeld NOC*NSF).

Meer nieuws over dit thema

De helft van de bevolking pakt een vroegere sport weer op  

De helft van de Nederlanders begint opnieuw met een sport, waar ze ooit mee gestopt zijn. Dat wordt herintreden in sport genoemd. Ook denkt 40 procent van de Nederlanders erover na om een vroegere sport opnieuw op te pakken. Dit suggereert dat  herintreden een mogelijkheid biedt om sportdeelname te bevorderen.

Hoeveel nemen Nederlanders deel aan sport en cultuur?

Sport en cultuur zijn belangrijke pijlers van de vrijetijdsbesteding van Nederlanders. Het Mulier Instituut en de Boekmanstichting hebben samen onderzocht in hoeverre Nederlanders deelnemen aan sport- en cultuuractiviteiten. En hoe deze domeinen zich tot elkaar verhouden.

Steeds meer Nederlanders sporten het liefst individueel zonder regels of begeleiding

Steeds meer Nederlanders willen het liefst individueel sporten, zonder regels of begeleiding. Bijvoorbeeld hardlopen of fitness. Een derde geeft hier voorkeur aan (38%). In 2017 was dit nog een kwart (23%).