Ga naar de inhoud

Samenwerking tussen praktijk en onderzoekers nodig om uitvoering beweeginterventies te verbeteren

Om de implementatie van sport- en beweeginterventies te verbeteren is een goede samenwerking tussen praktijkprofessionals en onderzoekers nodig. Deze samenwerking bevat enerzijds de kennis van professionals vanuit de praktijk, en anderzijds de kennis van implementatiemethoden van de onderzoekers. Dat blijkt uit implementatieonderzoek van het Mulier Instituut naar de interventie Bewegen Op Recept.

In dit onderzoek hebben we de methode Implementation Mapping (IM) toegepast op de interventie Bewegen op Recept. Bij die methode ontwikkel je in vijf stappen goed onderbouwde manieren om de implementatie van een interventie te verbeteren.

Fitness

Flyer en checklist voor werkafspraken

Voor Bewegen op Recept hebben we twee producten ontwikkeld:

  • een flyer voor zorgprofessionals over hoe ze patiënten kunnen doorverwijzen naar de buurtsportcoach;
  • een checklist waarmee buurtsportcoaches hun samenwerking met zorgprofessionals kunnen evalueren.

Dit zijn twee voorbeelden van zogeheten implementatiestrategieën. Door de methode IM te volgen kom je tot dat soort strategieën. En zorg je ervoor dat die aansluiten bij wat je wilt veranderen: de belemmeringen die de uitvoering in de weg staan.

Context heeft grote invloed op implementatie

De context blijkt ook van grote invloed op de implementatie. Bijvoorbeeld organisatorische aspecten en politieke keuzes. Onze flyer en checklist hebben de belemmeringen dan ook niet volledig weggenomen.

Voorbeelden van invloed van de context zijn:

  • financiering of een kartrekker die wegvalt;
  • een gemeente die de interventie geen prioriteit meer geeft.

Onderzoek naar Bewegen op Recept in vier gemeenten

Dit onderzoek voerden we van september 2021 tot en met maart 2024 uit in vier gemeenten waar Bewegen op Recept wordt aangeboden. We volgden hiervoor de stappen van IM en ontwikkelden met hulp van buurtsportcoaches en zorgprofessionals de flyer en checklist.

Dit onderzoek is onderdeel van het Implementatienetwerk Sport en Bewegen, mogelijk gemaakt door ZonMw.

.

Meer nieuws over dit thema

Steeds meer gemeenten voeren fietsprogramma Doortrappen uit om ouderen veilig te laten fietsen

Steeds meer gemeenten voeren het fietsprogramma Doortrappen uit. Nu is het belangrijk dat het programma in gemeentelijk beleid vastligt. En aandacht is voor het bereiken van ouderen die nog minder actief zijn.

Bekendheid buurtsportcoaches neemt langzaam toe 

De bekendheid van buurtsportcoaches neemt toe onder de Nederlandse bevolking. In 2024 kende een derde (33%) van de Nederlanders een functionaris als de buurtsportcoach. In 2018 was dat nog maar een op de vijf (21%).

Monitor Sportakkoord II: meer clubondersteuning en veel draagvlak voor sociale veiligheid in de sport

In steeds meer gemeenten krijgen verenigingen ondersteuning en is er veel draagvlak om de sociale veiligheid in de sport verder te vergroten. Regionale samenwerking kan hier, vooral in kleinere gemeenten, verder bij helpen.