Ga naar de inhoud

Remco Hoekman benoemd tot bijzonder hoogleraar Sportsociologie en Sportbeleid

Directeur Remco Hoekman is door het college van bestuur van de Radboud Universiteit in Nijmegen benoemd tot bijzonder hoogleraar Sportsociologie en Sportbeleid. Zijn benoeming  gaat met terugwerkende kracht in per 1 oktober. Hoekman combineert het hoogleraarschap met zijn directietaken bij het Mulier Instituut.

Directeur Remco Hoekman

Hoekman:  ,,Ik ben erg blij met deze kans. Het is mijn ambitie om met onderzoek bij te dragen aan de wetenschappelijke kennis over de relatie tussen sportbeleid en sportbeoefening. En om vervolgens deze inzichten door te geven aan professionals in de beleidspraktijk. Dit streven kan ik realiseren met deze benoeming bij de Radboud Universiteit in combinatie met mijn werk bij het Mulier Instituut.”

Meer aandacht voor onderzoek

Met de bijzondere leerstoel Sportsociologie en Sportbeleid geeft de Nijmeegse universiteit meer aandacht aan wetenschappelijk onderzoek naar verschillen  in sportbeoefening en ongelijk gebruik en ongelijke toegang tot sport(faciliteiten). Die kennis helpt om tot beter onderbouwd sportbeleid te komen.

Samenwerking met meer disciplines

,,Het is mooi dat ik kan voortbouwen op de eerdere aanstelling van voormalig MI-directeur Koen Breedveld en vanuit de sociale wetenschappen meer aandacht kan schenken aan sport en sportbeleid als onderzoeksthema. Daarbij wil ik de samenwerking met andere disciplines zoeken. Deze leerstoel biedt mij zo de mogelijkheid om een stimulans te geven aan het wetenschappelijke onderwijs en onderzoek op het terrein van sport en bewegen en de rol die de overheid speelt op het gebied van sport,’’ aldus Hoekman.

Het faciliteren van deze bijzondere leerstoel volgt uit de missie van het Mulier Instituut om bij te dragen aan de bevordering van de sportwetenschap en het versterken van de sportsector.

Meer nieuws over dit thema

Steeds meer gemeenten voeren fietsprogramma Doortrappen uit om ouderen veilig te laten fietsen

Steeds meer gemeenten voeren het fietsprogramma Doortrappen uit. Nu is het belangrijk dat het programma in gemeentelijk beleid vastligt. En aandacht is voor het bereiken van ouderen die nog minder actief zijn.

Bekendheid buurtsportcoaches neemt langzaam toe 

De bekendheid van buurtsportcoaches neemt toe onder de Nederlandse bevolking. In 2024 kende een derde (33%) van de Nederlanders een functionaris als de buurtsportcoach. In 2018 was dat nog maar een op de vijf (21%).

Monitor Sportakkoord II: meer clubondersteuning en veel draagvlak voor sociale veiligheid in de sport

In steeds meer gemeenten krijgen verenigingen ondersteuning en is er veel draagvlak om de sociale veiligheid in de sport verder te vergroten. Regionale samenwerking kan hier, vooral in kleinere gemeenten, verder bij helpen.