Ga naar de inhoud

Onderzoek naar beweeggedrag voor gemeente Maastricht

Hoe is de sport- en beweegdeelname in Maastricht, in vergelijking met de landelijke cijfers? Die vraag gaan de onderzoekers van het Mulier Instituut voor de gemeente Maastricht beantwoorden.  

Het onderzoek naar sport- en beweegdeelname wordt uitgevoerd onder de inwoners van de gemeente Maastricht van 12 jaar en ouder. De vragenlijst die de onderzoekers breed gaan verspreiden, wordt gemaakt in samenspraak met de gemeente. Daarbij putten we uit eerder gebruikte vragenlijsten in landelijk onderzoek over onder meer het sporten en bewegen in de openbare ruimte en motieven en belemmeringen.  

Dankzij dat eerdere onderzoek en de beweegrichtlijnen die het RIVM uitvraagt, hebben we nu een landelijk referentiekader. Op die manier kunnen we straks de resultaten in de Maastrichtse wijken vergelijken met het landelijke beeld. 

Neem voor meer informatie contact op met Eva Heijnen 

Gerelateerd nieuws

​Niet-sporters wonen niet alleen in aandachtswijken

Voor sportdeelnamebeleid is het goed je te realiseren dat niet-sporters niet alleen in wijken met een lage sociaaleconomische status (SES) wonen. Beleid om sporten te stimuleren moet daarom niet alleen op lage-SES-wijken gericht zijn.

Sociale steun van mede-sporters is goed voor de mentale gezondheid

Hoe meer sociale steun sporters ervaren van mede-sporters, hoe beter hun mentale gezondheid is.

Een derde van de basisscholen voldoet niet aan wettelijke normen voor gymles

Een derde van de basisscholen voldoet niet aan de wettelijke norm van minimaal 90 minuten bewegingsonderwijs per week. Scholen wijten dit aan een tekort aan accommodatie en volle lesroosters.