Minder scholen in het speciaal basisonderwijs bieden schoolzwemmen aan
In 2023 bieden minder scholen in het speciaal basisonderwijs (SBO) schoolzwemmen aan dan in 2019. Dit percentage daalde van 38 naar 29 procent. In het speciaal onderwijs (SO) daalde het ook, maar lichter. Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder de Nederlandse scholen in het speciaal (basis)onderwijs.

Schoolzwemmen vooral gericht op zwemdiploma’s
Op 47 procent van de scholen in het SO is schoolzwemmen gericht op het halen van zwemdiploma’s. In het SBO biedt 65 procent van de scholen deze vorm van schoolzwemmen aan. De rest gebruikt het als een ‘natte gymles’, of een combinatie van beide.
Het behalen van één of meerdere diploma’s tijdens het schoolzwemmen kan uitkomst bieden voor kinderen die veel belemmeringen ervaren bij zwemlesaanbod buiten schoolzwemmen.
Schoolzwemmen geen vervanging van bewegingsonderwijs
Op de meeste SO- en SBO-scholen valt het schoolzwemmen niet onder de uren voor bewegingsonderwijs. Schoolzwemmen leidt op deze scholen dus niet tot minder bewegingsonderwijs.
Vragenlijst onder schoolleiders in het speciaal (basis)onderwijs
De resultaten van dit onderzoek zijn gebaseerd op vragenlijstonderzoek onder 316 schoolleiders in het speciaal (basis)onderwijs.
Deze publicatie maakt deel uit van het grotere onderzoek naar ‘Bewegingsonderwijs en sport in het gespecialiseerd en praktijkonderwijs’. In deze factsheet worden de resultaten over schoolzwemmen uitgelicht.
Meer nieuws over dit thema

De helft van de bevolking pakt een vroegere sport weer op
De helft van de Nederlanders begint opnieuw met een sport, waar ze ooit mee gestopt zijn. Dat wordt herintreden in sport genoemd. Ook denkt 40 procent van de Nederlanders erover na om een vroegere sport opnieuw op te pakken. Dit suggereert dat herintreden een mogelijkheid biedt om sportdeelname te bevorderen.

Beweegwijsheid: de basis voor een leven lang bewegen
Medio juni heeft demissionair staatsecretaris Karremens (VWS) ons visiedocument over beweegwijsheid naar de Kamer gestuurd. VWS wil, samen met de partners van Sportakkoord II, een iets andere focus om de jeugd meer te laten sporten en bewegen.

Fundament in beweging – Monitor Sportakkoord II
In het kader van Sportakkoord II werkt de sportsector aan de thema’s Sociaal veilige sport en Vitale sportaanbieders. Het Sportakkoord II heeft partijen nader tot elkaar gebracht en bijgedragen aan plannen en eerste stappen op deze thema's. Maar de verwachte veranderingen zijn nog niet overal even goed op gang gekomen.