Met meer kennis beter voorbereid op een pandemie
Hoe is Nederland bij een eventuele, onverhoopte nieuwe pandemie beter voorbereid? Het Mulier Instituut maakt sinds kort deel uit van het Programma Pandemische Paraatheid (P3Venti), een groot consortium onder leiding van TNO.

Hadden we in de coronapandemie maar op basis van wat meer kennis beslissingen kunnen nemen. VWS heeft P3Venti de opdracht gegeven kennis te ontwikkelen over de verspreiding van virusdeeltjes en de invloed van ventilatie om verspreiding van virusdeeltjes terug te brengen.
Investeringen in ventilatie?
In 2023 richtte het onderzoek zich op de langdurige intramurale zorg, vanaf dit jaar wordt ook gekeken naar de sportsector. Mulier Instituut brengt de kennis in over hoe bepaalde sportlocaties eruitzien en welke stakeholders er binnen de sport zijn die bijvoorbeeld besluiten kunnen nemen over investeringen in ventilatie. Daarnaast weten onze onderzoekers welke impact de corona-uitbraak op de sport had en welke kosten en baten te verwachten zijn bij investeringen in effectieve ventilatie.
Minder negatieve impact
Aan het einde van het programma (in 2025) moet er een afwegingskader voor de sportsector zijn ontwikkeld. Met dat kader zijn dan goed onderbouwde besluiten te nemen over (investeringen) in ventilatie. Dat draagt, in geval van de uitbraak van een pandemie, ertoe bij dat de negatieve impact op de sport gering(er) zal zijn.
Eigen expertise
In P3Venti werken onze onderzoekers – ieder vanuit haar/zijn eigen expertise samen met TNO, Universiteit Utrecht, TU Delft, TU Eindhoven, Economisch Instituut voor de Bouw (eib), Saxion, Erasmus MC, Universiteit Leiden, RIVM en het Ministerie van VWS.
Meer nieuws over dit thema

Kennis belangrijk voor investeringen in ventilatie in de zwem- en fitnessector
Kennis over de effectiviteit van ventilatie is belangrijk. Doordat die kennis ontbrak, investeerden exploitanten in de zwem- en fitnessector nauwelijks in ventilatie tijdens de coronacrisis.

Ruim een derde van de Nederlanders wandelt dagelijks
38 procent van de Nederlanders maakte in het afgelopen jaar dagelijks een wandeling. Het overgrote deel van de wandelaars (73%) doet dit, onder andere, om te ontspannen.

Nederlandse sportaccommodaties nog lang niet voor iedereen toegankelijk
Voor mensen met een beperking zijn er nog steeds barrières om te sporten en bewegen. Bijna de helft van de gemeenten heeft geen beleidsdoelstellingen over de toegankelijkheid van sportaccommodaties.