Ga naar de inhoud

Meer basisscholen halen beweegnorm door subsidie: procesbegeleiders effectief

Dankzij een subsidieregeling waarmee basisscholen een procesbegeleider aanstelden, halen steeds meer scholen de norm van negentig minuten bewegingsonderwijs per week. Dat blijkt uit recent onderzoek van ResearchNed, het Mulier Instituut en KBA Nijmegen. In dat onderzoek vergelijken we scholen die subsidie ontvingen met scholen die geen subsidie ontvingen.

Wat hield de subsidieregeling in?

In 2022 stelde het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in 2022 de regeling Impuls en Innovatie Bewegingsonderwijs in. Het doel was om scholen te helpen om de verplichte 90 minuten bewegingsonderwijs per week te halen. Scholen konden via deze regeling een procesbegeleider aanstellen. Die hielp de om het bewegingsonderwijs te verbeteren (onderdeel A) en/of meer beweegactiviteiten in het schoolprogramma te integreren (onderdeel B).

Procesbegeleiders zorgen voor meer beweging op school

Uit het recente onderzoek blijkt dat scholen met een procesbegeleider vaker voldeden aan de urennorm. Daarnaast organiseerden deze scholen ook meer beweegmomenten op andere momenten van de dag. Procesbegeleiders hielpen bijvoorbeeld met het aanpassen van roosters, het vinden van vakleerkrachten en het invoeren van meer beweging tijdens de schooldag. De meeste scholen vonden de procesbegeleider erg waardevol bij het bereiken van de doelen die ze vooraf hadden gesteld.

Bewegingsonderwijs struikelt over tekorten

Toch lukte het nog niet overal om de norm van negentig minuten bewegingsonderwijs per week te halen. Veel scholen kampen met een te vol lesrooster, een tekort aan gymzalen of sportlocaties en een gebrek aan bevoegde leerkrachten. Ook kost het soms veel tijd om naar een geschikte gymzaal te reizen. Deze problemen liggen vaak buiten de invloed van de school en van de procesbegeleider.

Samenwerking helpt, maar blijvende verandering vraagt meer

Veel scholen werkten al vóór de subsidie samen met gemeenten, buurtsportcoaches, sportverenigingen en andere scholen. Zo stemden scholen hun roosters op elkaar af om gymzalen beter te gebruiken of deelden ze vakleerkrachten. Door de inzet van de procesbegeleider werden bestaande samenwerkingen versterkt en ontstonden nieuwe samenwerkingen. Die samenwerking met anderen kost tijd en moeite maar kan een mogelijke oplossing bieden voor structurele knelpunten. Tegelijkertijd maakten sommige scholen zich zorgen over de toekomst: zonder blijvende steun is het lastig om meer bewegen echt vast onderdeel te maken van de schooldag

Over het onderzoek

Voor het onderzoek zijn vragenlijsten ingevuld door 586 scholen (180 subsidie A-, 207 controle- en 199 subsidie B-scholen) en 79 procesbegeleiders. Daarnaast zijn verdiepende gesprekken gevoerd met acht subsidie A-scholen, zeven subsidie B-scholen en vijf procesbegeleiders.

Meer nieuws over dit thema

Beweegwijsheid: de basis voor een leven lang bewegen

Medio juni heeft demissionair staatssecretaris Karremans (VWS) ons visiedocument over beweegwijsheid naar de Kamer gestuurd. VWS wil, samen met de partners van Sportakkoord II, een iets andere focus om de jeugd meer te laten sporten en bewegen. 

Eerste resultaten ‘Buitenspelen in Kaart’ benadrukken belang van buitenspelen op school en opvang

De vragenlijst Buitenspelen in Kaart (BinK) meet hoeveel en hoe lang kinderen buitenspelen. Eerste resultaten laten zien dat de buitenspeeltijd op school en de opvang een belangrijk onderdeel is van de totale buitenspeeltijd.

Inrichting speelplekken kan kinderen stimuleren meer buiten te spelen

Een goede inrichting van speelplekken kan eraan bijdragen dat kinderen meer buitenspelen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat ze er voldoende uitdaging vinden. En dat er voor alle kinderen genoeg te doen is.