Freerunners willen nieuwe vaardigheden leren, sociaal contact en vrijheid
Jongeren die freerunnen, halen vooral plezier uit het leren van nieuwe vaardigheden, sociaal contact met andere jongeren en vrijheid tijdens het freerunnen. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut voor de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie.

Nieuwe vaardigheden leren
Jongeren die freerunnen willen graag nieuwe vaardigheden (tricks) leren en deze steeds beter beheersen. Zo hebben ze uitdaging en kunnen ze hun grenzen verleggen, iets wat freerunners aanspreekt.
Om nieuwe vaardigheden te leren is afwisseling in trainingen belangrijk. Daarnaast willen de meeste jongeren graag leren van goede freerunners.
Sociaal contact met andere freerunners
De jongeren vinden het belangrijk dat er een fijne sfeer heerst en het gezellig is met andere jongeren en de trainer. Freerunners hebben ook via diverse sociale-mediakanalen contact met elkaar.
Vrijheid: geen strakke regels
De jongeren vinden het leuk om creatief bezig te zijn en zelf tricks te bedenken. En dat in een omgeving waar geen strakke (spel)regels gelden.
Freerunners bij de KNGU positief over huidig sportaanbod
De jongeren die lid zijn bij een KNGU-club, zijn over het algemeen tevreden over de trainingen en hun trainer. De meeste jongeren ervaren een prettige sfeer op de vereniging en vinden de trainingen leuk. De meerderheid geeft aan hun grenzen te kunnen verleggen en nieuwe elementen te leren tijdens de training.
De behoefte aan freerunningwedstrijden onder KNGU-leden is wisselend: twee op de vijf lijkt het leuk om mee te doen aan wedstrijden.
Vragenlijstonderzoek onder KNGU-leden die aan freerunning doen
Voor dit onderzoek hebben we een vragenlijst uitgezet onder jongeren die freerunnen bij een KNGU-club. 94 jongeren vulden deze volledig in. Daarnaast voerden we interviews met twee ondernemers die freerunning aanbieden. En we analyseerden resultaten van een exit-onderzoek onder gestopte KNGU-leden.
Meer nieuws over dit thema

Vooral persoonlijke redenen bepalen of mensen wel of niet sporten
Motieven en belemmeringen voor sportieve activiteiten zijn vooral persoonlijk van aard. Veel hangt af van geleidelijk gegroeide sportieve gewoonten die vanzelfsprekend zijn geworden.

Sportpark- en verenigingsmanagers verbeteren samenwerking en gebruik van sportaccommodaties
Sportparkmanagers zorgen vooral voor een betere benutting van sportaccommodaties. Verenigingsmanagers versterken met name de interne bedrijfsvoering van hun club.

Urban sports leveren Rotterdamse sporters nieuwe vrienden en zelfvertrouwen op
Urban sports, zoals skateboarden, 3x3-basketbal en straatvoetbal, hebben veel waarde voor de beoefenaars. Door hun sport maken ze onder andere nieuwe vrienden en krijgen ze meer zelfvertrouwen.