Esporters gebruiken vooral cafeïne om prestaties te verbeteren
Om beter te presteren gebruiken drie op de vier Nederlandse esporters wel eens prestatiebevorderende middelen. Vooral dranken of supplementen met cafeïne zijn populair. Het gebruik van bijvoorbeeld ADHD-medicatie en drugs ligt een stuk lager. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder (voormalige) Nederlandse esporters.
Gebruik ADHD-medicatie: zelf niet, maar anderen wel
Minder dan 10 procent van de esporters gebruikt zelf ADHD-medicatie om hun concentratie te verhogen. Wel geeft bijna de helft aan dat ándere esporters met enige regelmaat ADHD-medicatie gebruiken om hun prestaties te verbeteren. Dit verschil komt mogelijk doordat gebruikers hier binnen hun team of esportomgeving transparant over zijn. Of doordat het gebruik voor velen zichtbaar is.
Voedingssupplementen en sport- of energiedranken geaccepteerd
De meeste esporters geven aan dat ze het gebruik van voedingssupplementen en sport- of energiedranken (met en zonder cafeïne) acceptabel vinden. Slaapmiddelen, ADHD-medicatie en vooral soft- en harddrugs vinden veel minder esporters acceptabel. De meerderheid accepteert het gebruik daarvan niet. De helft van de esporters ziet het gebruik van medicatie of drugs tijdens wedstrijden als valsspelen. Toch ziet slechts een op de vijf esporters het gebruik van prestatiebevorderende middelen als een serieus probleem.
Meerderheid ziet het belang van regels
Vier op de vijf esporters vinden het belangrijk dat er regels zijn op het gebied van middelengebruik in esports. Op dit moment is dat nog maar beperkt het geval.15 procent heeft behoefte aan voorlichting over het gebruik en de risico’s van prestatiebevorderende middelen.
Vragenlijst onder (voormalige) Nederlandse esporters
Voor dit onderzoek in opdracht van de Dopingautoriteit hebben we een enquête uitgezet onder Nederlandse esporters die nog actief zijn of dit recent waren. We stelden ze vragen over het gebruik van prestatiebevorderende middelen, door henzelf en collega-esporters. En over hun opvattingen over deze middelen. Het is niet duidelijk hoe representatief de uitkomsten zijn voor alle Nederlandse esporters.
Gerelateerd nieuws
Niet-sporters wonen niet alleen in aandachtswijken
Voor sportdeelnamebeleid is het goed je te realiseren dat niet-sporters niet alleen in wijken met een lage sociaaleconomische status (SES) wonen. Beleid om sporten te stimuleren moet daarom niet alleen op lage-SES-wijken gericht zijn.
Sociale steun van mede-sporters is goed voor de mentale gezondheid
Hoe meer sociale steun sporters ervaren van mede-sporters, hoe beter hun mentale gezondheid is.
Een derde van de basisscholen voldoet niet aan wettelijke normen voor gymles
Een derde van de basisscholen voldoet niet aan de wettelijke norm van minimaal 90 minuten bewegingsonderwijs per week. Scholen wijten dit aan een tekort aan accommodatie en volle lesroosters.