Ga naar de inhoud

Het MI in de Volkskrant: Waarom risicovol buitenspelen goed is voor kinderen

Het is vandaag Nationale Buitenspeeldag. Alom wordt erkend dat buitenspelen belangrijk is voor een gezonde ontwikkeling van kinderen. Het staat echter onder druk door digitalisering, verstedelijking en de prestatiemaatschappij. Kinderen zitten graag achter een scherm, in de leeftijd van 7 tot 12 jaar gemiddeld zo’n drie uur per dag.  ‘De openbare ruimte verandert en ouders willen dat hun kind eerst huiswerk doet en pas daarna gaat buitenspelen, terwijl je het ook zou kunnen omdraaien’, stelt onze onderzoeker Amika Singh in een artikel in de Volkskrant: ‘Mama, help!’ Waarom risicovol buitenspelen goed is voor kinderen – en hoe je ouders zover krijgt | de Volkskrant

Maar hoe erg is dat? In hoeverre kinderen minder buitenspelen dan vroeger is onduidelijk, simpelweg omdat er geen jarenlange eenduidige registratie is. Om wel betrouwbare cijfers en vergelijkingsmateriaal te krijgen, presenteerde het Mulier Instituut vorige week Buitenspelen in Kaart (BinK).

Dankzij een gestandaardiseerde, korte vragenlijst – met aandacht voor buitenspelen op school, op de opvang en in de vrije tijd – kunnen gemeenten hun cijfers straks wél goed vergelijken met andere steden. Ze kunnen met BinK zelfs inzicht krijgen in verschillen in het buitenspeelgedrag in wijken.

Meer weten? Lees hier: Met BinK meet je hoeveel kinderen buitenspelen in de gemeente en kun je wél vergelijken | Mulier Instituut

Gerelateerd nieuws

Voortzetting fitnessaanbod voor mensen met een smalle beurs onzeker vanwege geldgebrek

Via het programma Fitness Loont kunnen mensen met een laag inkomen fitnessen. Fitnessaanbieders die aan een tweejarige pilot deelnamen, vinden het vrijwel allemaal lastig om financiering te vinden om het aanbod voort te zetten.

​Niet-sporters wonen niet alleen in aandachtswijken

Voor sportdeelnamebeleid is het goed je te realiseren dat niet-sporters niet alleen in wijken met een lage sociaaleconomische status (SES) wonen. Beleid om sporten te stimuleren moet daarom niet alleen op lage-SES-wijken gericht zijn.

Sociale steun van mede-sporters is goed voor de mentale gezondheid

Hoe meer sociale steun sporters ervaren van mede-sporters, hoe beter hun mentale gezondheid is.