Gegevens uit Kennisbank
Terug naar zoekresultaten

Sportieve activiteiten en corona

auteur(s):
Dool, R. van den
plaats:
Utrecht
uitgever:
Mulier Instituut
jaar:
2024
collatie:
49 p. bijl. fig. tab. Met lit. opg.
documenten:

Sportieve activiteiten en corona: hoe is de deelname het beste te meten?

samenvatting:

Er zijn verschillende langlopende onderzoeken naar de sportdeelname van Nederlanders. Elk met hun eigen voor- en nadelen, zeker rondom de coronaperiode. Het Mulier Instituut vergeleek de drie belangrijkste onderzoeken. Wat kan er op basis daarvan gezegd worden over hoe en hoeveel Nederlanders sportten voor, tijdens en na corona? En over de voor- en nadelen van de diverse gangbare meetmethoden?

Drie bevolkingsonderzoeken vergeleken
In dit onderzoek zijn drie langlopende onderzoeken vergeleken om te kunnen kijken naar  de gevolgen van corona voor de deelname aan sportieve activiteiten:

  • de leefstijlMonitor van het RIVM, op basis van de Gezondheidsenquête van het CBS;
  • de Vrijetijdsomnibus van het CBS;
  • de Sportdeelname Index van NOC*NSF.

Met de eerste twee studies worden de officiële kernindicatoren van sportdeelname vastgesteld, zie ook 'Sport en bewegen in cijfers'. 

Vergelijkbare resultaten ondanks beperkingen van onderzoeken
De drie onderzoeken kenden elk hun beperkingen. Bijvoorbeeld:

  • Bij de LeefstijlMonitor en de Vrijetijdsomnibus belemmerde corona de dataverzameling. Deze vragenlijsten kunnen mensen namelijk ook via een persoonlijk interview invullen. Dat was tijdens corona niet altijd mogelijk.
  • Bij het onderzoek van NOC*NSF veranderde de steekproef midden in de coronaperiode. Een ander onderzoeksbureau deed dit onderzoek vanaf 2021. Zij gebruiken een ander panel.

Toch komt uit de drie onderzoeken een redelijk consistent beeld naar voren van de gevolgen van corona voor de deelname aan sportieve activiteiten.

Invloed corona op sportdeelname lijkt beperkt
In alle onderzoeken lijkt corona weinig blijvende invloed te hebben gehad op de deelname van Nederlanders aan sportieve activiteiten.

Duursporten, wandelen en fietsen werden tijdens de coronaperiode populairder. Ook sportten mensen meer thuis. Sporten in overdekte ruimtes trokken uiteraard minder mensen. Na corona bleef vooral wandelen redelijk populair. De rest van de sportieve activiteiten herstelde zich vrij snel tot het oude niveau.

Ontwikkelingen voor verschillende groepen nog onduidelijk
Het is nog onduidelijk of bepaalde groepen blijvend minder of anders sporten na de coronaperiode. Voor kinderen en jongeren is het bijvoorbeeld lastig om ontwikkelingen op lange termijn vast te stellen. Zij maken relatief vaker gebruik van (openlucht)sportvoorzieningen. Hun sportdeelname was daardoor gevoeliger voor coronamaatregelen.

Over het rapport
In het rapport wordt de opzet besproken, beperkingen en resultaten van de drie onderzoeken. Vervolgens zijn conclusies getrokken over de sportdeelname voor, tijdens en na corona en over hoe sportdeelname het beste te meten is.

organisatie
plaatsingkenmerk
status
Mulier instituut
BIEB-1096
Wordt niet uitgeleend

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek.

Mulier Instituut
030-7210220
info@mulierinstituut.nl

Kenniscentrum Sport & Bewegen
030-3041100
info@kenniscentrumsport enbewegen.nl

KVLO
030-6920847
info@kvlo.nl

VSG
070-3738055
info@sportengemeenten.nl