Gegevens uit Kennisbank
Terug naar zoekresultaten

Tijd voor Krijt - meer dan een potje biljarten

auteur(s):
Dellas, V., Tije, T. ten
plaats:
Utrecht
uitgever:
Mulier Instituut
jaar:
2022
collatie:
5 p.
documenten:

Tijd voor Krijt – meer dan een potje biljarten: een kwalitatief onderzoek met interviews en observaties op vier locaties van Tijd voor Krijt, factsheet 2022/13

samenvatting:

Tijd voor Krijt is goed voor de sociaal-emotionele gesteldheid van de deelnemers. Dat zijn met name ouderen. Voor hen is het een moment in de week om het huis uit te kunnen, anderen te ontmoeten, met elkaar te biljarten of andere spellen te spelen en ervaringen te delen. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut.

Binnen dit programma komen wekelijks op zes locaties in zes verschillende gemeenten ouderen bij elkaar om samen te biljarten.

Gratis programma en persoonlijke aandacht 
Verschillende factoren dragen bij aan het succes van Tijd voor Krijt:

  • Gratis activiteit: doordat er geen kosten aan verbonden zijn, is het programma toegankelijk voor mensen met een kleine portemonnee.
  • Warm welkom en aandacht: deelnemers worden met open armen ontvangen en krijgen persoonlijke aandacht van de trainers, aanvoerders en locatiemanagers.
  • Samen een kop koffie doen: voor, tijdens of na het biljarten samen een kop koffie doen zorgt voor meer persoonlijk contact.
  • Andere activiteiten op de locatie van Tijd voor Krijt: zo kunnen deelnemers zich voor meer activiteiten inschrijven als zij behoefte hebben aan meer wekelijkse activiteiten.

Te grote groepen en niveauverschil
Het programma heeft ook te maken met een aantal uitdagingen:

  • Te grote groepen: als de groep groot is, moeten deelnemers soms lang wachten voor ze kunnen biljarten.
  • Niveauverschil: het kan demotiverend zijn als het niveau van de cursus niet aansluit bij de biljartervaring van de deelnemers.
  • Begeleiding na het programma: het programma duurt tien weken. Het zou goed zijn als er ook daarna af en toe een trainer is die deelnemers nieuwe technieken leert.

Onbewust bewegen
Hoewel deelnemers (nog) geen fysieke opbrengsten merken, lijkt deelname aan Tijd voor Krijt (onbewust) wel te zorgen voor meer beweging. Zo komen deelnemers lopend of op de fiets naar de activiteit en heeft het merendeel gedurende de activiteit een actieve houding.

Observaties en interviews
De data zijn verzameld via interviews en observaties op vier locaties. In totaal zijn zeventien deelnemers van Tijd voor Krijt geïnterviewd.Ook zijn interviews gehouden met locatiemanagers, aanvoerders en trainers.
Tijd voor Krijt is opgezet door de Koninklijke Nederlandse Biljartbond. Het doel van het programma is om gevoelens van eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan of weg te nemen.

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek.

Mulier Instituut
030-7210220
info@mulierinstituut.nl

Kenniscentrum Sport & Bewegen
030-3041100
info@kenniscentrumsport enbewegen.nl

KVLO
030-6920847
info@kvlo.nl

VSG
070-3738055
info@sportengemeenten.nl