Gegevens uit Kennisbank
Terug naar zoekresultaten

Kids in Action

auteur(s):
Anselma, M.
plaats:
Amsterdam
uitgever:
Vrije Universiteit Amsterdam
jaar:
2020
collatie:
309 p.
samenvatting:

De onderzoeker belicht in dit proefschrift de ervaren problemen op het gebied van leefstijl van kinderen in de Banne, een laaginkomens wijk in Amsterdam Noord.

Hiervoor is literatuuronderzoek gedaan, onderzoek uitgevoerd door kinderen zelf en zijn er interviews afgenomen. Drie jaar lang kwamen kinderen van vier basisscholen wekelijks bijeen om acties te bedenken en te ontwikkelen, deze uit te voeren en te evalueren.

De kinderen die actief participeerden in dit proces ontwikkelden hun communicatievaardigheden en groeiden in zelfvertrouwen, samenwerken en leiderschap; hun empowerment verbeterde. Ook is de participatie van kinderen hoger op de agenda komen te staan bij scholen en organisaties in de wijk.

Kinderen gingen echter niet gezonder eten of drinken of meer bewegen. De aanbeveling is dat kinderen een plek aan tafel krijgen wanneer er beslissingen moeten worden gemaakt op school of in de wijk die hen of hun leefwereld aangaan. Bij Kids in Aktie is het onvoldoende gelukt om ouders bij het project te betrekken. Geadviseerd wordt om daar bij toekomstige projecten meer in te investeren. 

Het project Kids in Actie was een samenwerking tussen de sportieve buitenschoolse opvang Kids Aktief en het Amsterdam UMC, locatie VUmc. De belangrijkste samenwerkingspartners waren de gemeente Amsterdam stadsdeel Noord, organisaties in de wijk die ook werkten aan het gezond laten opgroeien van kinderen in de wijk, basisscholen en de kinderen zelf.

organisatie
plaatsingkenmerk
status
Mulier instituut
JEUG-0109
Beschikbaar

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek.

Mulier Instituut
030-7210220
info@mulierinstituut.nl

Kenniscentrum Sport & Bewegen
030-3041100
info@kenniscentrumsport enbewegen.nl

KVLO
030-6920847
info@kvlo.nl

VSG
070-3738055
info@sportengemeenten.nl