Gegevens uit Kennisbank
Terug naar zoekresultaten

Hardlopen: grenzen aan groei

auteur(s):
Hover, P., Eldert, P. van, Oprins, I.
plaats:
Utrecht
uitgever:
Mulier Instituut
jaar:
2020
collatie:
24 p. bijl. fig. tab. Met lit. opg.
documenten:

Hardlopen: grenzen aan groei: deelname aan hardlopen en hardloopevenementen

samenvatting:

Na een jarenlange groei van de hardloopsport, neemt de deelname sinds 2015 af. Gezien de grootte en de dynamiek van de Nederlandse hardloop(evenementen)markt is het gewenst dat opnieuw de balans wordt opgemaakt ten aanzien van de deelname aan hardlopen en hardloopevenementen in Nederland.

Met steun van het ministerie van VWS hebben het Mulier Instituut en IWAN B.V. een onderzoek uitgevoerd naar de aanbodzijde van de hardloopmarkt, waarbij de 1) ontwikkeling van de deelname aan hardlopen in Nederland, de 2) de ontwikkeling van het aantal finishers en gemiddelde finishtijden van Nederlandse hardloopevenementen zijn geschetst, en de implicaties voor het beleid van organisatoren van hardloopevenementen zijn verkend.

Door Iwan.nl B.V. zijn analyses uitgevoerd op online data van finishers van twintig loopevenementen. Dit zijn evenementen met afstanden van tien kilometer, de halve marathon en de marathon. Het Mulier Instituut analyseerde eigen data en data van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), data van de Atletiekunie en data van sportkoepel NOC*NSF. Daarnaast heeft het Mulier Instituut een literatuurstudie uitgevoerd.

organisatie
plaatsingkenmerk
status
Mulier instituut
SPEVE-TB-0006
Beschikbaar
Mulier instituut
BIEB-657
Wordt niet uitgeleend

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek.

Mulier Instituut
030-7210220
info@mulierinstituut.nl

Kenniscentrum Sport & Bewegen
0318-490900
info@kenniscentrumsport enbewegen.nl

KVLO
030-6920847
info@kvlo.nl

VSG
070-3738055
info@sportengemeenten.nl