Gegevens uit Kennisbank
Terug naar zoekresultaten

Investeer in beleid, niet in beton

auteur(s):
Kuypers, J.
plaats:
Den Haag
uitgever:
Vereniging Sport en Gemeenten
jaar:
2018
collatie:
4 p.
documenten:

Investeer in beleid, niet in beton: matchmaken tussen sportvraag en sportaanbod

samenvatting:

Interview met Remco Hoekman, onderzoeker en sportsocioloog in Sport & Gemeenten over zijn proefschrift ‘Sport policy, sport facilities and sport participation, a socio-ecological approach. Hierin analyseert Hoekman de correlatie tussen de sportdeelname en de karakteristieken van lokaal sportbeleid, de aanwezigheid en spreiding van de sportaccommodaties en de sociale omgeving.

In Nederland mogen we niet klagen over hoogwaardige sportaccommodaties en hoge sportdeelname, toch mikt het Sportakkoord op een verdere verhoging. Hoe kunnen gemeenten die realiseren? Niet door nog meer te investeren in accommodatiebeleid, meent Remco Hoekman, wel door meer te focussen op doelgroepenbeleid: menselijke inzet om de juiste sporters aan de juiste accommodaties te koppelen en daar activiteiten te organiseren die aansluiten bij de behoefte. Daarbij is de buurtsportcoach een belangrijke schakel tussen vraag en aanbod.

De belangrijkste uitdaging voor lokaal sportbeleid is de lokale sportinfrastructuur optimaal te benutten en de exploitatietekorten te beperken (focus op effectief beleid). Hoekman raadt gemeenten aan te investeren in de uitbouw van specifieke kennis.

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek.

Mulier Instituut
030-7210220
info@mulierinstituut.nl

Kenniscentrum Sport & Bewegen
030-3041100
info@kenniscentrumsport enbewegen.nl

KVLO
030-6920847
info@kvlo.nl

VSG
070-3738055
info@sportengemeenten.nl