Monitoring lokaal sportbeleid
Het Mulier Instituut ondersteunt gemeenten bij het maken, bijstellen en evalueren van sportbeleid. Op basis van ons onderzoek kunnen beleidsmakers hun beleidsprogramma verantwoorden of bijsturen.
Over lokaal sportbeleid
Beleid maken, ook in de sport- en beweegsector, is een dynamisch proces. Het start veelal met een goede analyse van de huidige situatie en een visie waar het beleid zich in de (nabije) toekomst op zou moeten richten; op de gewenste doelen en effecten en wat daarin realistisch is. Vaak is sprake van een leer- en verbetercyclus, waarin tussentijds het beleid wordt gevolgd en bijgesteld en achteraf resultaten worden geëvalueerd. Idealiter zijn bij het maken, uitvoeren en monitoren van beleid zowel beleidsmakers, uitvoerders als eindgebruikers in de samenleving betrokken.
Het Mulier Instituut ondersteunt in dit proces en verzamelt in bijvoorbeeld voortgangsrapportages relevante gegevens over de input, activiteiten, resultaten en effecten van beleid. Dit stelt de beleidsmaker in staat de voortgang in het (beleids)programma te verantwoorden of om het beleid bij te sturen.
Steeds vaker leggen beleidsmakers (jaarlijks) rekenschap af van de ontwikkeling in het uitgezette beleid, de behaalde resultaten en de gerealiseerde effecten. Met een beleidsmonitor van het Mulier Instituut kunt u de voortgang in het beleids(programma) verantwoorden en doet u inzichten op die u kunt gebruiken voor tussentijdse bijsturing van het ingezette beleid. Het Mulier Instituut heeft een breed instrumentarium aan beleidsmonitoren beschikbaar waar gemeenten gebruik van kunnen maken, onder andere voor de monitoring en evaluatie van de inzet van buurtsportcoaches, voor het JOGG-programma, en voor projecten in het sociaal domein. Daarnaast ondersteunt het Mulier Instituut, op basis van de brede onderzoeksmatige expertise, diverse gemeenten bij het opzetten van een goed monitor- en evaluatiesysteem voor het lokale sportbeleid.
Monitor Lokaal Sportbeleid
Omdat sportbeleid niet statisch is, maar in ontwikkeling en afhankelijk van een bredere context, hebben we een Monitor Lokaal Sportbeleid ontwikkeld om grip te houden op het sport- en beweegbeleid van gemeenten. We monitoren in samenwerking met Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) de ontwikkelingen in lokaal sport- en beweegbeleid om de twee of vier jaar.
In deze Monitor Lokaal Sportbeleid hebben we aandacht voor de afzonderlijke fasen van de beleidscyclus, zodat de opgedane kennis verder reikt dan alleen de inhoud van het beleid. In 2016 heeft de eerste meting plaatsgevonden, waarbij we een vragenlijst met 45 vragen hebben uitgezet bij alle Nederlandse gemeenten. Hiermee boden we een totaalbeeld van het gemeentelijke sport- en beweegbeleid en ontwikkelingen daarin (zie Monitor Lokaal Sportbeleid: faciliteren, activeren en inspireren).
Aanvullend hierop vinden diverse tussentijdse metingen plaats bij het gemeentepanel van VSG om specifieke aspecten van het sportbeleid of de context te belichten. Eerder waren dat bijvoorbeeld de invloed van de recessie op gemeentelijk sportbeleid (zie recessiepeiling gemeenten) en de aandacht voor sport voor mensen met een beperking in het beleid.
We houden dus een vinger aan de pols bij het sport- en beweegbeleid en houden goed zicht op actuele beleidsvraagstukken bij gemeenten. Zo kunnen we gemeenten van dienst zijn bij hun onderzoeksvragen.