Stagiair inclusie in de ‘sportpraktijk’

Het Mulier Instituut zoekt een:

Stagiair inclusie in de ‘sportpraktijk’

 

Achtergrond

Vanuit het nationale en lokale sportbeleid is inclusie in de sport een belangrijke opgave. Dan gaat het over toegankelijk en laagdrempelig sport- en beweegaanbod, waaraan iedereen die dat wil kan meedoen en waarbij deelnemers gelijke kansen hebben. Maar wat inclusie in de praktijk is en vraagt, is nog niet zo eenvoudig. Zo kunnen niet-sporters, sporters, begeleiders en beleidsmakers andere opvattingen hebben over inclusie. Er is nog niet veel bekend hoe inclusie in de ‘sportpraktijk’ invulling en vorm krijgt. Via een kwalitatief onderzoek willen we hier meer inzicht in krijgen.

Stageopdracht

Je gaat een kwalitatieve – bij voorkeur etnografische – studie uitvoeren naar één of enkele ‘inclusieve’ sportpraktijken. Denk aan een initiatief in een wijk, bij een sportvereniging of in een buurthuis. Bijvoorbeeld een locatie waar meer inclusie een doel is, of waar dat juist al ‘behaald’ is. Wat betekent inclusie voor de betrokkenen? Hoe geven ze dit samen vorm? Om inclusie van welke groepen mensen gaat het en wie/wat moet inclusiever worden?

Deze stage is goed te combineren met het doen van veldwerk en het schrijven van een scriptie voor een afstudeeronderzoek. De precieze inhoud en invulling geven we voor aanvang van het veldwerk samen vorm. Methodologisch valt te denken aan (participerende) observaties en formele en informele (groeps)gesprekken. Deze stageopdracht past bij meerdere lopende onderzoeken binnen het Mulier Instituut en is daardoor goed ingebed in een groter geheel.

Wat vragen wij?

 • Je volgt een wo-masteropleiding binnen de sociale wetenschappen, bij voorkeur in de richting antropologie of gender & diversity.
 • Je hebt ervaring/affiniteit met het uitvoeren van en rapporteren over verschillende soorten kwalitatief onderzoek.
 • Je hebt ervaring/affiniteit met sporten/bewegen en diversiteitsvraagstukken.
 • Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden (schriftelijk en mondeling).
 • Je bent representatief en sociaal vaardig.
 • Je kunt nauwkeurig en zelfstandig werken.
 • Je weet van aanpakken en neemt initiatief.

Wat bieden wij?

 • In overleg met jou geven we de stage preciezer vorm. Daarbij houden we rekening met eisen die jouw opleiding stelt aan de stage en het afstudeeronderzoek.
 • De stage start in februari 2024 en kan, afhankelijk van de precieze vorm en het aantal uren per week, lopen tot en met juli 2024.
 • Tijdens de stageperiode ontvang je een stagevergoeding.
 • Uiteraard zorgen we ervoor dat je je stage goed kunt uitvoeren: je krijgt daarom een laptop in bruikleen.
 • We bieden een stageplek in een open, gezellige en actieve organisatie. Na(ast) de stage worden regelmatig leuke activiteiten georganiseerd.

Wie zijn wij?

Het Mulier Instituut verricht sportonderzoek voor beleid en de samenleving. Opdrachtgevers zijn vooral overheden en sportorganisaties. Het instituut is gevestigd in stadion Galgenwaard in Utrecht. Kijk voor meer informatie op www.mulierinstituut.nl. 

Bij het Mulier Instituut vinden we het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt. We streven naar een zo inclusief mogelijke werkcultuur, met oog voor gelijkheid en het voorkomen en tegengaan van uitsluiting. We hechten waarde aan (het vergroten van) diversiteit binnen de organisatie met verschillende etnische/culturele achtergronden, geloofs- en levensovertuigingen, inzetbaarheid, genders en seksuele voorkeuren.

We vinden dat een diverse organisatie ons een zo optimaal mogelijk perspectief geeft op onderzoeksvragen rondom sport en bewegen. Daarom nodigen wij nadrukkelijk ook kandidaten uit om te solliciteren die hieraan een bijdrage kunnen leveren vanuit etnische/culturele/religieuze minderheden, vanuit ervaringsdeskundigheid met (chronische) ziekte/beperking of vanuit de lhbtiq+-gemeenschap .

Enthousiast geworden?

Lijkt het je leuk om als stagiair bij dit project te worden ingezet, wacht dan niet te lang met solliciteren. Reageren kan tot en met 12 december 2023 via het stageformulier op onze website, maar als wij eerder een geschikte stage-kandidaat vinden, sluiten we de vacature eerder. Voor vragen over de inhoud van de stage kun je contact opnemen met Tessa Visser of Mirjam Stuij.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.