Marieke Reitsma

Marieke is bestuurskundige en is geïnteresseerd in vraagstukken over de maatschappelijke rol van sportverenigingen, het creëren van een veilig en positief sportklimaat en hoe verenigingen en andere sportaanbieders hierbij zo goed mogelijk kunnen worden ondersteund.

Ze houdt zich vooral bezig met beleidsondersteund onderzoek op het gebied van sportverenigingen en sportcultuur. Zo werkt ze bijvoorbeeld aan de evaluatie van de subsidieregeling Open Clubs en Vitale Sportparken in Gelderland en werkt ze mee aan Kids First, een onderzoekprogramma over het pedagogisch klimaat in de jeugdsport. Verder is ze betrokken bij de monitoring van het Nationaal Sportakkoord.

De interesse in de mogelijkheden en uitdagingen voor sportverenigingen komt voort uit eigen ervaringen die ze sinds haar jeugd opdeed als bestuurslid, trainer en sporter bij een vereniging. Ze speelt handbal en houdt in haar vrije tijd verder van rondjes in de natuur op de racefiets, mountainbike of wandelend.

Publicaties

 • Lucassen, J.M.H., Hoogendam, A., Kalmthout, J. van, Reitsma, M. & Steenbergen, J. (2022).
  Verenigingsondersteuning in Nederland
  Utrecht: Mulier Instituut.
 • Steenbergen, J., Reitsma, M., Geurink, N. & Meer, P. van der (2022).
  Bedreigingen en hoe je deze het hoofd biedt
  In J. Steenbergen, M. Reitsma, N. Geurink & Meer, P. van der, Handreiking clubkadercoaching (pp. 32-36). Utrecht: Mulier Instituut.
 • Steenbergen, J., Reitsma, M., Geurink, N. & Meer, P. van der (2022).
  Het beroepsperspectief van de clubkadercoach
  In J. Steenbergen, M. Reitsma, N. Geurink & Meer, P. van der, Handreiking clubkadercoaching (pp. 25-31). Utrecht: Mulier Instituut.
 • Steenbergen, J., Reitsma, M., Geurink, N. & Meer, P. van der (2022).
  Mogelijke financiering van clubkadercoaching
  In J. Steenbergen, M. Reitsma, N. Geurink & Meer, P. van der, Handreiking clubkadercoaching (pp. 15-24). Utrecht: Mulier Instituut.
 • Steenbergen, J., Reitsma, M., Geurink, N. & Meer, P. van der (2022).
  Het wat en waarom van de clubkadercoach
  In J. Steenbergen, M. Reitsma, N. Geurink & Meer, P. van der, Handreiking clubkadercoaching (pp. 7-14). Utrecht: Mulier Instituut.
Meer publicaties