Johan Steenbergen

dr. Johan Steenbergen

Hoofd Cluster OET en Senior onderzoeker

j.steenbergen@mulierinstituut.nl 0629637620 Leren bewegen Sportcultuur

Johan Steenbergen doet onderzoek op het gebied van pedagogisch sportklimaat, cultuurverandering, vaardig in bewegen en organisatieontwikkeling.

Hij heeft tal van nationale en internationale publicaties op zijn naam en is betrokken geweest bij verschillende onderzoeksprogramma’s in de sport. In Nederland was hij een van de eersten die zich op academisch niveau bezighield met sportethisch en sportfilosofisch onderzoek. In 2004 heeft Johan zijn PhD gehaald. In zijn proefschrift stond de vraag centraal waar en of er grenzen zijn te trekken tussen sport en niet-sport.

Zijn aandacht richt zich naast het uitvoeren van onderzoek vooral op hoe met kennis impact te realiseren is binnen sport en bewegen en in aangrenzende sectoren als onderwijs en gezondheid. Bij deze kennisbenutting gaat het niet alleen om wat je beleidsmatig moet doen, maar vooral ook om hoe dit het best te organiseren is. Ondernemendheid, slagvaardigheid en co-creativiteit zijn termen die daarin leidend zijn.

Johan houdt van sport, vroeger in wedstrijdverband als basketballer en langeafstandloper en nu als recreatief wielrenner, mountainbiker en hardloper.

Publicaties

Meer publicaties