Ga naar de inhoud

Nederlands sportbeleid heeft geen duidelijk doel op lange termijn

Voor het sportbeleid in Nederland ontbreekt een langetermijndoel. Het is onduidelijk op welk spoor het sportbeleid zit en wáár we wanneer willen zijn. Voor bewegen is er wel een langetermijndoel. Maar het is niet in kaart gebracht hoe we daar kunnen komen. Dit blijkt uit de Monitor Sportbeleid 2023 van het Mulier Instituut.

Voor bewegen is het doel: in 2040 voldoet drie kwart van de bevolking aan de beweegrichtlijnen.

Voor het sportbeleid is het wenselijk om na te denken over een vergelijkbaar gekwantificeerd doel.

Zwemmen

Ontwikkelingen in de periode 2018-2023

Belangrijk in het nationale sportbeleid in de periode 2018-2023 was het sluiten van het nationale sportakkoord in 2018, en een tweede sportakkoord eind 2022. In het verlengde van de nationale akkoorden zijn in vrijwel alle gemeenten lokale akkoorden gesloten. Met de akkoorden bundelen overheden, sportorganisaties en bedrijven hun krachten om ambities te verwerkelijken op zes deelterreinen, zoals vaardig in bewegen, verduurzaming van het sportvastgoed en inspirerende topsport.

Verder is de periode getekend door een aantal crises, zoals de coronacrisis, de energiecrisis en diverse integriteitskwesties. In de omgang met deze crises heeft de rijksoverheid de publieke verantwoordelijkheid genomen om de sportsector overeind te houden. Er is naar aanleiding van een advies van NLsportraad een verkenning gestart om deze publieke verantwoordelijkheid in een Sportwet vast te leggen.

Uitdagingen voor komende kabinetsperiode

De uitdagingen voor de komende kabinetsperiode zijn:

  • de uitvoering van de herijkte (lokale) sportakkoorden;
  • de aandacht voor sport en bewegen borgen in een nieuw regeerakkoord;
  • een langetermijndoel formuleren voor het sportbeleid; en
  • onderbouwde aanpakken ontwikkelen om de gestelde doelen voor bewegen en sport in 2040 te halen.

Monitor Sportbeleid 2023

De Monitor Sportbeleid 2023 geeft een overzicht van de ontwikkelingen in het landelijke sportbeleid in de periode 2018-2023. De Monitor beschrijft de ontwikkelingen:

  • op het vlak van wet- en regelgeving en bij de belangrijkste spelers in het sportbeleidslandschap;
  • in de accommodatie van sport;
  • in de organisatie van de sport;
  • in diverse vormen van sport;
  • in verstoringen van de sport (corona- en energiecrisis, integriteitskwesties).

Tot slot gaat de Monitor in op de uitdagingen voor het sportbeleid voor de lange termijn (2040), de komende kabinetsperiode en het komende jaar (2024).

Lees ook de Kamerbrief van minister Helder waarbij de Monitor een bijlage is.

Gerelateerd nieuws

Wereldmeiden-Wereldgozers MDT: sportproject voor vluchtelingenjongeren positief beoordeeld

Deelnemers en buddy's van Wereldmeiden-Wereldgozers MDT zijn zeer positief over dit project. Zij geven het een gemiddeld eindcijfer tussen de 7,5 en 8,9.

Nieuwe sporten in Nederland: van hype naar volwassenheid

Populaire sporten als padel en boulderen zijn geen hype, maar krijgen een vaste plek in het Nederlandse sportlandschap. Dat komt omdat deze nieuwe, explosief groeiende sporten steeds beter georganiseerd worden en een eigen sportidentiteit ontwikkelen.

Sportaanbod via websites gemeenten matig vindbaar

Overzichten van sportieve activiteiten zijn via de centrale websites van gemeenten lang niet altijd goed te vinden. Veel gemeenten hebben een aparte website met sportaanbod, maar ze verwijzen hier niet altijd duidelijk naar op de gemeentewebsite.