Hoe behoud je beweegdrang bij allerkleinsten?
Jonge kinderen (0-3 jaar) hebben van nature een intrinsieke beweegdrang. Ergens in hun kindertijd neemt de ‘schermtijd’ toe en zitten ze steeds vaker stil. Hoe behoud je de beweegdrang? Het Mulier Instituut doet daar in een groot multidisciplinair consortium onder leiding van Maastricht Universiteit onderzoek naar.
Eind maart vond de kick-off bijeenkomst van het project ‘Actief Systeem voor een Actieve Start’ plaats bij het Mulier Instituut. Dit project is gefinancierd door ZonMW in het kader van het programma MOOI in Beweging.
Beweging en motorische ontwikkeling
In ‘Actief Systeem voor een Actieve Start’ gaan we de komende drie jaar het systeem rondom het gezin van het jonge kind beter op elkaar laten aansluiten. Samen met de partners kijken we hoe we beweging en motorische ontwikkeling bij de allerkleinsten (0-3 jaar) beter kunnen ondersteunen. Het kind en gezin staan centraal in dit project maar ook onderzoekers van andere organisaties rondom het jonge kind, zoals vanuit verschillende HBO’s, MBO’s en praktijkpartners, zijn betrokken. De nadruk ligt op het behouden van de intrinsieke beweegdrang van jonge kinderen.
De werkpakketten in dit project worden geleid door Mulier Instituut, Erasmus Universiteit Rotterdam, Maastricht University en De Haagse Hogeschool.
Neem voor meer informatie contact op met Amika Singh
Gerelateerd nieuws
Sociale steun van mede-sporters is goed voor de mentale gezondheid
Hoe meer sociale steun sporters ervaren van mede-sporters, hoe beter hun mentale gezondheid is.
Een derde van de basisscholen voldoet niet aan wettelijke normen voor gymles
Een derde van de basisscholen voldoet niet aan de wettelijke norm van minimaal 90 minuten bewegingsonderwijs per week. Scholen wijten dit aan een tekort aan accommodatie en volle lesroosters.
Fietsen is lang niet altijd toegankelijk voor mensen met een beperking
Fietsers met een beperking ervaren vaak nog belemmeringen die het fietsen lastig of zelfs onmogelijk maken.