2. Keuzes & motieven

App meest gebruikt elektronisch hulpmiddel bij sporten en bewegen

De app is veruit het populairste hulpmiddel bij het sporten en bewegen. Ook als we kijken welk elektronisch hulpmiddel het meest wordt gebruikt (47% koos voor de app). Naar sporttak zien we enkele verschillen. Fietsers kiezen net wat vaker een fietscomputer dan een app. Bij ouderen boven de 65 jaar is de fietscomputer het meest populair. Dit zal samenhangen met de sportvoorkeuren van ouderen. Apps zijn speciaal in trek bij hardlopers en wandelsporters. Hardlopers gebruiken ook relatief vaak een (sport)horloge.

Inzicht in eigen prestaties dé reden gebruik elektronische hulpmiddelen

Voor het meest gebruikte hulpmiddel is gevraagd naar de reden van het gebruik. Inzicht in prestaties (72%) is het vaakst genoemd (zie kader rechts). Daarnaast noemden gebruikers minder vaak andere redenen zoals contact onderhouden met andere sporters (1%) en als voorbereiding voor een sportwedstrijd of sportevenement (5%). Slechts vijf procent gebruikt een elektronisch hulpmiddel om verantwoord (en blessurevrij) te kunnen sporten. Ouderen noemden minder vaak de reden inzicht in prestaties. Gebruikers van fietscomputers en GPS-apparaten vonden vaker dat hun apparaat het sporten en bewegen leuker maakte.

Duursporters ‘zwaardere’ gebruikers

Veel gebruikers hebben dus behoefte aan inzicht in de eigen prestaties. Met name fitnessers en hardlopers geven dit aan. Hoewel we niet precies kunnen nagaan bij welke sport een hulpmiddel is gebruikt, kunnen we wel stellen dat dit motief vooral door duursporters wordt gehanteerd. Blijkbaar hebben veel beoefenaars van deze sporten behoefte aan vergelijking. Dikwijls met andere keren dat zij hetzelfde traject aflegden maar wellicht ook met anderen die dezelfde deeltrajecten aflegden.

« 1. Gebruik van Apps & Devices

» 3. Over apps: intentie, gebruik, motieven

» Conclusie

» Citeren & verantwoording