dr. Agnes Elling-Machartzki

Stafmedewerker wetenschapsontwikkeling

Mulier Instituut

a.elling@mulierinstituut.nl

030-7210222

CV

Agnes Elling (1969) studeerde bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en promoveerde in 2002 aan de Universiteit van Tilburg (UvT) op een sportsociologisch onderzoek naar sociale in- en uitsluiting in de sport naar sekse en etniciteit (Ze zijn er (niet) voor gebouwd). In 2002-2003 gaf zij invulling aan de Willy Calewaert Leerstoel aan de Vrije Universiteit Brussel. Via het meerjarenprogramma 'Kwaliteiten van sport 2002-2006', was Agnes vanuit de partneruniversiteit UvT reeds verbonden aan het Mulier Instituut vanaf de oprichting in 2002. In 2006 trad zij als senior onderzoeker in dienst bij het Mulier Instituut, maakte van 2008-2011 deel uit van het managementteam en is vanaf 2012 stafmedewerker wetenschapsontwikkeling.

Aandachtsgebieden

Onderzoeksthema’s waarin Agnes interesse en expertise heeft: sportdeelname en sociale in-/uitsluiting naar sekse, etniciteit en seksuele voorkeur; sportloopbanen, betekenisgeving en sociale binding; topsportloopbanen en sociaal welzijn. Zij publiceerde talloze artikelen, rapporten en boeken, waaronder meer dan 15 internationale peer-reviewed artikelen. Agnes is betrokken bij twee NWO-Sport projecten: ‘Sport in Tijden van Ziekte’ en ‘Van voetbalvrouwen naar vrouwenvoetbal: Een interdisciplinair onderzoek naar de maatschappelijke impact van meidenvoetbal in Nederland’.
Van 2004-2011 was Agnes lid van de extended board van de International Sociology of Sport Association (ISSA), waarvoor zij in 2009 het jaarcongres organiseerde in Utrecht. Vanaf 2012 is zij lid van het editorial board van het ISSA journal International Review for the Sociology of Sport (IRSS).

En verder...

Haar eigen sportloopbaan begon ze als turnster, waarna ze overstapte naar de atletiek en zichzelf uiteindelijk vooral toelegde op de 400 meter horden. Op deze discipline behoorde ze jaren tot de nationale subtop. Als studente en na haar 30ste keepte ze ook jarenlang in een zaalvoetbalteam. In 1999 was ze medeoprichtster van Dutch Gay & Lesbian Athletics. Binnen DGLA was ze als bestuurder actief, organiseerde ze diverse internationale wedstrijden en treedt ze nog af en toe op als ‘speaker’ bij de roze loop. Agnes is getrouwd met Yvonne en moeder van Frieda en Indra.

Publicaties