Onderzoeksmethoden sportdeelname en expertgroepen
We verzamelen op verschillende manieren data over de sportdeelname van Nederlanders.
Dataverzameling
Om data te verzamelen over sportdeelname gebruiken we bijvoorbeeld:
- het Nationaal Sportonderzoek (NSO);
- enquêtes van organisaties als het CBS en RIVM;
- de Richtlijn Sportdeelname Onderzoek (RSO);
- de SQUASH-vragenlijst.
Voorbeeld van onderzoek
In ons onderzoek vergelijken we soms ook verschillende methoden om data over sportdeelname te verzamelen. Zo vergeleken we de LeefstijlMonitor van het RIVM, de Vrijetijdsomnibus van het CBS en de Sportdeelname Index van NOC*NSF om te kijken wat we aan betrouwbare uitspraken konden doen over sportgedrag in en na coronatijd.
Expertgroepen
Het Mulier Instituut is vertegenwoordigd in een nationaal en een internationaal platform waarin (het betrouwbaar meten van) sportdeelname aan de orde komt. Het nationale platform sportdeelname bestaat uit instellingen die onderzoek naar sportdeelname doen. Zowel landelijke instellingen als gemeenten en provincies zijn hierin vertegenwoordigd. Het platform is onder andere verantwoordelijk voor de Richtlijn Sportdeelname Onderzoek (RSO). Twee keer per jaar komen de deelnemers bij elkaar.
Meer weten of een bijeenkomst bijwonen? Neem dan contact op met Remko van den Dool.
Internationaal is het Mulier Instituut aangesloten bij het Measure-netwerk. Zij onderzoeken onder andere de beste manier om sportdeelname vast te stellen. Door het netwerk weten internationale onderzoekers elkaar te vinden. Meer weten over dit platform? Neem dan contact op met Remco Hoekman.
Methoden en dataverzameling
Deelnemen aan sport is een voorwaarde om te kunnen profiteren van de kracht van sport. Maar wie doen aan sport en hoe valt deelname te beïnvloeden? Dat onderzoeken we op verschillende manieren voor onder andere gemeenten en provincies.
Nationaal Sportonderzoek (NSO)
Via het Nationaal Sportonderzoek (NSO) verzamelen we data over allerlei onderwerpen die met sport te maken hebben.
Onze expert
Bekijk ook
Trends en ontwikkelingen
In de sportdeelname van Nederlanders zijn vaak bepaalde trends te zien. Bijvoorbeeld dat mensen vaker individueel gaan sporten of vaker in ongeorganiseerd verband. Wij volgen deze trends en ontwikkelingen.
Belemmeringen en motieven
We onderzoeken belemmeringen en motieven om sportieve activiteiten te beoefenen, hoe mensen zich op nieuwe sporten oriënteren en of het sportaanbod aansluit bij de behoefte aan sport.
Onderzoek naar minder sportieve groepen
In ons onderzoek brengen we in kaart welke groepen Nederlanders meer bewegen of juist minder. Zo bieden we inzichten voor gericht beleid.